Idućih dana moguće nagle promjene tečaja švicarskog franka, američkog dolara i japanskog jena

 Foto: freeimages.com

OVAJ tjedan nas vjerojatno očekuju pomaci tečaja valuta i cijena financijskih instrumenata veći od uobičajenih. Uzrokovat će ih najavljeni sastanci čelnika nekih od najvažnijih centralnih banaka na svijetu te objava važnih ekonomskih pokazatelja o stanju u razvijenim gospodarstvima, navode analitičari Admiral Marketsa.

Ponedjeljak

Mario Draghi predsjednik Europske centralne banke održava govor. Iako se govor ne održava nakon sastanka čelnika ECB-a te se ne očekuje najava bilo kakve promjene monetarne politike, moguće je da će dio investitora burno reagirati na Draghijeve komentare o situaciji u eurozoni, stanju pregovora s Grčkom ili nekoj drugoj aktualnoj temi.

Utorak

Europski sud objavit će odluku o legalnosti pojedinih mjera koje je Europska centralna banka provodila zadnjih godina. Naime, kada je za vrijeme financijske krize ECB počela provoditi radikalne mjere za stabiliziranje bankovnog sustava i dugova pojedinih problematičnih zemalja, pojavilo se pitanje jesu li te mjere u skladu s europskim pravom. Iako je vjerojatnost da će sud presuditi da su mjere ECB-a bile nelegalne iznimno male, u slučaju takvog ishoda moguć je nagli pad tečaja eura.


Srijeda

Odluku o visini kamatnih stopa donosi čelništvo Američke centralne banke. U 20:00 sati po našem vremenu kada će biti objavljeno izvješće sa sastanka i u 20:30 kada će govor održati čelnica FED-a, Janet Yellen, mogući su nagli pomaci tečaja svih valutnih parova i vrijednosti dionica, indeksa, plemenitih metala i energenata. Naime, bliži se trenutak početka zatezanja monetarne politike u SAD-u te investitori od FED-a očekuju konkretan odgovor kada će točno do toga doći. Ukoliko u srijedu dođe do potvrde da će do prvog dizanja kamatne stope doći u rujnu, moguće je da će američki dolar ponovno početi jačati.

Četvrtak

U 9:30 po našem vremenu, sastanak na kojem će se odlučivati o monetarnoj politici održava Centralna banke Švicarske. Budući da se situacija vezana za CHF još uvijek nije smirila, moguće je da će investitori ponovno burno reagirati na bilo kakvu promjenu u odnosu na dosadašnje aktivnosti centralne banke. Ukoliko dođe do promjene, tečaj CHF se naglo može promijeniti za nekoliko posto.

Petak

U noći sa četvrtka na petak, sastanak će održati i Japanska centralna banka što također može imati značajan utjecaj na tečaj japanskog jena. Naime, posljednjih godina i BOJ u financijski sustav ubrizgava velike količine novca što je uzrokovalo velike oscilacije tečaja jena i vrijednosti japanskih dionica. Ukoliko na ovom sastanku dođe do najave skorog završetka QE programa, moguće je da će jen nakon nekoliko godina slabljenja ponovno početi jačati.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.