Irski kardinal suočen s teškim optužbama: Godinama prikrivao seksualno zlostavljanje djece u Crkvi

IRSKI kardinal Sean Brady ponovno se našao u centru skandala nakon što je BBC u dokumentarnom filmu objavio nove dokaze da je tijekom 1970.-ih godina  prikrivao seksualno zlostavljanje maloljetnika od strane jednog svećenika pedofila. Iako javnost očekuje da će Brady sada odstupiti s mjesta kardinala, on je takva nagađanja opovrgnuo, tvrdeći da informacije objavljene u dokumentarnom filmu nemaju veze s istinom.

Brady je već priznao kako je 1975. godine primio pisana svjedočenja dvojice zlostavljanih dječaka i predao ih irskom biskupu, ali ta svjedočenja nikada nisu predana policiji. Skandal je izašao na vidjelo nakon što su žrtve odlučile tužiti Bradyja, ali i Crkvu u Irskoj.

Jedna od žrtava svećenika pedofila ispričala je za BBC kako se obratila Bradyju i upozorila ga na još pet žrtava, ali on je njegovo upozorenje ignorirao i nikada nije ništa rekao roditeljima zlostavljane djece.

Brendan Smyth, irski svećenik pedofil, zlostavljao je maloljetnu djecu punih dvadeset godina, sve dok 1994. godine nije zatvoren. Svoje žrtve često bi vodio na izlete, gdje bi ih seksualno zlostavljao i silovao. Nakon što je uhićen, osuđen je za silovanje 74 maloljetnika u Irskoj i SAD-u. Preminuo je 1997. godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.