Island u dvojbi: Treba li krunu zamijeniti eurom ili kanadskim dolarom?

ISLANDSKA premijerka Johanna Sigurdardottir je kazala kako je malena država na sjeveru u dvojbi treba li uvesti kanadski dolar ili euro umjesto svoje sadašnje valute krune.

"Izbor je između jednostranog prihvaćanja valute druge države ili članstva u EU", kazala je premijerka dodavši kako u oba slučaja Island predaje svoj suverenitet u monetarnoj politici. Iz Ministarstva vanjskih poslova Islanda su nakon toga premijerkinog govora kazali kako oni smatraju da je ulazak u EU ipak najbolja opcija, piše EUObserver.

Samo 26 posto građana podržava ulazak u EU

Očekuje se da će Island početkom sljedeće godine održati referendum o ulasku u EU, no kriza u Europi je uzdrmala povjerenje u Uniju kao prostor ekonomske sigurnosti. Ideju o prihvaćanju kanadskog dolara kao islandske valute je prošlog ljeta iznijela oporbena stranka koja smatra da je on atraktivniji od zajedničke europske valute.

Ankete pokazuju da se Islanđani žele riješiti krune, ali je stanovništvo podijeljeno između prihvaćanja eura ili kanadskog dolara. U ovom trenutku samo 26 posto građana podržava ulazak Islanda u EU. Kanadski veleposlanik na Islandu, Alan Bones, je kazao da su oni spremni raspravljati o toj temi.

Oporavili se od kolapsa gospodarstva

Bankarska kriza 2008. godine je srušila islandsko gospodarstvo te su od MMF-a i drugih kreditora morali posuditi 7,5 milijardi dolara. Uz financijski sustav su propale i ušteđevine građana te mirovinski fondovi. No, ekonomija se od tada oporavila te MMF Islandu u ovoj godini procjenjuje rast od 2,5 posto, dok je nezaposlenost ispod 7 posto. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.