Istarska županija spornim kreditom HBOR-a kupila propalu uljaru u suvlasništvu županijskog savjetnika

Foto: HRT

POVLAŠTENI kredit kojeg su dali sad već bivšem pomoćniku ministra financija Slavka Linića, Branku Šegonu, nije jedini sporni kredit kojeg je odobrio HBOR. Način na kojeg je Istarska županija, uz pomoć kredita HBOR-a, otkupila propali biznis istarskih maslinara - uljaru "San Lorenzo", istražuje istarska policija. Kako javlja HRT, postoje ozbiljne sumnje da je i taj kredit odobren mimo kriterija.

Da bi kupila uljaru "San Lorenzo" u Vodnjanu, Istarska županija je putem HBOR-ova programa "Nova proizvodnja" podigla kredit u visini od 1.002.431,56 eura kod Privredne banke Zagreb. HBOR je odobrio kredit iako program ne predviđa financiranje "već započetih ulaganja, odnosno investicija koje su u tijeku". Županijska investicija u propalu uljaru teška milijune kuna, i to provedena bez natječaja, bila je sporna i revizorima.



Kovačev nervozan jer zbog svih afera u koje je HBOR upleten imaju problema s međunarodnim ustanovama i međunarodnim financijerima!

U HBOR-u tvrde da je sve u redu, a predsjednik Uprave HBOR-a Anton Kovačev smatra kako je riječ o neosnovanoj hajci. I po pitanju ovog kredita Kovačev se pozvao na bankarsku tajnu, ali zato nije propustio istaknuti kako medijske prozivke HBOR-a utječu na njihovo poslovanje.

"Zbog svega što se u medijima piše o HBOR-u imamo ozbiljnih problema s međunarodnim ustanovama i međunarodnim financijerima te osiguravanjem sredstava za daljnji rad", požalio se Kovačev te nervozno odšetao usred razgovora s HTV-ovim novinarom Draženom Majićem.

U aferu upleten i Jakovčić


Skupina maslinara 2008. uložila je oko milijun eura u uljaru. Zbog lošeg uroda i rasta "švicarca" nisu mogli vraćati kredite. Spas im je donio županijski pravni savjetnik Dario Mezulić koji je potkraj 2010. postao suvlasnik tvrtke. Županija ih je spasila, a Mezulić i četiri maslinara su podijelili nekoliko milijuna kuna zarade.

Kako javlja HRT, Mezulić, iako triput pravomoćno osuđen zbog zloporabe službenog položaja, godinama je radio u Županiji, a otkaz je dobio prošle godine nakon inspekcijskog nadzora. Sad ga ponovo ispituje policija.

U aferu je umiješan i tadašnji Mezulićev šef Ivan Jakovčić bez kojeg ne bi bila moguća realizacija ovog posla. HRT javlja kako je upravo Jakovčić išetao iz zgrade HBOR-a dok je njihov novinar čekao da ga Kovačev primi na razgovor.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.