Istraga zbog nepravilnosti u poslovanju ili osveta Vitomiri Lončar: Mala scena na udaru inspekcije

DIREKTORICA Kazališta Mala scena Vitomira Lončar poslala je jučer "Žalbu na postupak i zahtjev za pokretanjem nadzora nad Gradskim uredom za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba" u kojem se žali na kontinuirano inzistiranje Ureda na provjeri financijskog poslovanja Kazališta koje vodi u posljednjih nekoliko mjeseci. Iznenadni interes Ureda za trošenje javnog novca koji Mala scena dobiva putem javnih natječaja za potrebe u kulturi Grada Zagreba, koincidira, tvrdi Vitomira Lončar, s njezinim pisanjem o gradskoj kulturnoj politici, a posebno politici prema gradskim kazalištima.

Vitomira Lončar u svom pismu naglašava kako je Kazalište Mala scena '"jedini subjekt koji obavlja kazališnu djelatnost u Gradu nad kojim se rade sve vrste inspekcija – usporedo".

"Od 2. svibnja ove godine po anonimnoj prijavi u kazalištu imamo inspekciju Državnog inspektorata, o od kraja srpnja i Poreznu inspekciju. Naša dokumentacija (čak originali za pojedine godine) nalazi se u Poreznoj inspekciji gdje je i službeno zaprimljena, te nemamo mogućnost ponovnog kopiranja svakog pojedinog računa i prolaza kroz račun, a u dopisu Ureda od 18. srpnja 2012. (kako je već rečeno) i piše da to ne trebamo ponovno raditi budući da smo sve predali", stoji u pismu Lončar.

"Budući da smatramo da se u ovom slučaju radi o zastrašivanju i iznimno jakom pritisku zbog pisanja Vitomire Lončar o nepravilnostima koje se događaju u hrvatskom kazalištu, tražimo žurnu zaštitu Pučkog pravobranitelja, Ministarstva kulture, Grada Zagreba, Skupštine Grada, a putem odvjetničkog ureda pokrenut ćemo postupak zbog zlostavljanja, a i neregularnosti", dodaje Lončar.

"Postoje nepravilnosti u poslovanju?"

Na odgovor Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport nije trebalo dugo čekati.

"Ponukani današnji pismom ravnateljice kazališta Mala scena dr. sc. Vitomire Lončar upućenom sredstvima javnog priopćavanja, u kojemu se žali na postupak i zahtjeva pokretanje nadzora nad Gradskim uredom za obrazovanje, kulturu i šport, obavještavamo vas kako su, prilikom ovogodišnje redovite kontrole namjenskog trošenja proračunskih sredstava korisnika iz 2011. godine, kod kazališta Mala scena uočene nepravilnosti. Stoga je financijska kontrola za navedenoga korisnika proširena na 2009. i 2010. U međuvremenu je Ured zaprimio i nekoliko prijava o nenamjenskom trošenju sredstava u kazalištu Mala scena što nas je dodatno uvjerilo u potrebu kontrole ranijeg razdoblja.

Poznato je kako je jedna od temeljnih zakonskih obaveza Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport - kontrola trošenja proračunskih sredstava svih korisnika. Stoga traženje ovoga Ureda za dodatnom dokumentacijom i dokazima o namjenskom trošenju sredstava nije neuobičajeno, već jedino ispravno. Ističemo, sa žaljenjem, kako traženu dokumentaciju iz kazališta Mala scena nismo primili niti nakon pola godine od našega traženja. U privitku Vam dostavljamo i posljednje pismo kojega smo poslali 4. listopada 2012. kazalištu Mala scena, a kojega spominje i gđa. Lončar, te se stoga možete uvjeriti u namjere ovoga Ureda.

Dr. sc. Vitomira Lončar u svome pismu, između ostaloga, navodi i djelatnicu ovoga Ureda koja je zadužena za kazališnu djelatnost i tvrdi kako joj je upravo prozvana potvrdila da su izvještaji kazališta Mala scena zaprimljeni i da na njih nije bilo primjedbi. Ukoliko je to i točno, gđa. Lončar ne navodi kako se to odnosi na programski dio, jer je djelatnica zadužena za programe, ali ne i za financijsku kontrolu", stoji u priopćenju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.