Istraživanje: Margaret Thatcher usporila rast britanskog gospodarstva, a povećala nezaposlenost

Foto: Shutterstock

POLITIKA liberalizacije koju je provodila Margaret Thatcher, a za kojom luduju ideolozi slobodnog tržišta, Ujedinjenom Kraljevstvu nije donijela pojačani gospodarski rast, već upravo suprotno.

Pokazalo je to istraživanje kojeg su proveli Ken Coutts i Graham Gudgin, ekonomisti s Centra za poslovna istraživanja pri Sveučilištu u Cambridgeu, prenosi dnevni list The Guardian.

Oni su u svom istraživanju usporedili gospodarske rezultate prije i nakon 1979. godine. Thatcher je bila britanska premijerka od 1979. do 1990. godine, a njen mandat obilježili su privatizacija, deregulacija, rezanje poreza za korporacije i uništavanje sindikata.

Usporio se rast, a rasla nezaposlenost

Sve je to, prema pobornicima liberalne tržišne politike, bilo nužno da bi se ojačala gospodarska pozicija zemlje. No, Coutts i Gudgin u svom radu zaključuju da su rezultati upravo suprotni. Tako je od 1950. do 1980. BDP rastao po godišnjoj stopi od 2,6 posto, dok se ta stopa nakon što je Thatcher došla na vlast i počela provoditi svoje reforme smanjila na 2,2 posto. Slična je stvar i s proizvodnjom, koja je prije Thatcher rasla po stopi od 2,9 posto godišnje, a kasnije se smanjila na 1,7 posto godišnje.

Oba su parametra zabilježila dodatan pad nakon 2007. godine: BDP od tada raste po godišnjoj stopi od 2 posto, a proizvodnja po stopi od 1,5 posto. Svojim mjerama Thatcher je, navodi se u istraživanju, uspjela smanjiti inflaciju, ali istovremeno su razli nezaposlenost i razina nejednakosti.

Tržišni kapitalizam nije najbolji kapitalizam

Čak i kad se uračunaju faktori poput usporavanja rasta svjetske ekonomije, tvrde Coutts i Gudgin, u najmanju je ruku dvojbeno da li su reforme koje je Thatcher provodila imale pozitivan utjecaj na britansku ekonomiju.

"Ovo je pravo vrijeme da se zapitamo primjenjuje li UK najprikladniji oblik kapitalizma. Kreatorima politike dostupan je puno širi raspon oblika kapitalizma nego što se inače smatra", tvrde u svom istraživanju Coutts i Gudgin.

 
 
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.