Istraživanje o kvaliteti života: Hrvati ne vjeruju nikome, teško dolaze do posla i imaju niske prihode

Ilustracija: Index

INSTITUT Ivo Pilar i Institut za javne financije proveli su istraživanje "Trendovi u kvaliteti života – Hrvatska: 2007. –2012.“, u okviru Europskog istraživanja o kvaliteti života.

U izvješću su navedeni trendovi i promjene u kvaliteti života hrvatskog stanovništva na temelju krugova istraživanja provedenih tijekom 2007. i 2012. To je razdoblje osobito zanimljivo zbog toga što obuhvaća početak globalne gospodarske krize te se u izvješću bilježi njezin učinak na društvo. Također se iznose podaci o indeksima kvalitete života prije integracije Hrvatske u EU 2013. godine.

Čak 30% ljudi teško podmiruje troškove

Životni standard u Hrvatskoj 2007. i 2012. bio je niži nego u EU28. Dok se raspoloživ prihod kućanstva u razmatranom razdoblju znatno smanjio, materijalna deprivacija i mogućnost izlaženja na kraj s troškovima nisu se promijenili. Oko 30 % osoba izjavilo je da je izlaženje na kraj s troškovima bilo teško ili iznimno teško. U tom smislu su starije osobe i osobe s nižim stupnjem obrazovanja i dalje najugroženije skupine, navodi se u istraživanju.


Vlasništvo nad nekretninama vrlo je uobičajeno u Hrvatskoj zbog raširene privatizacije stambenih prostora koji su prethodno bili u državnom vlasništvu početkom devedesetih godina prošloga stoljeća. Situacija u smislu smještajnog prostora i kvalitete stanovanja, osobito u ruralnim područjima, nepovoljnija je nego u mnogim zemljama EU-a, ali se u odnosu na 2007. godinu popravila.

Visoka stopa nezaposlenosti i prijevremene mirovine

Jedan je od najvećih problema hrvatskoga gospodarstva je visoka stopa nezaposlenosti, osobito mladih i starijih osoba. Broj umirovljenika veći je nego u EU28, a povećao se za 7,9 % od 2007. do 2012. Kako navode autori, to je posljedica prijevremenog umirovljenja koje se nije smatralo iznimkom već općim pravilom za umirovljenje.



Istraživanje je pokazalo da hrvatski radnici imaju dulje radno vrijeme od onih u EU-u. Njihov se osjećaj sigurnosti radnog mjesta smanjio u razdoblju 2007. – 2012. te su stoga tijekom 2012. godine radnici smatrali da postoji velika ili iznimno velika vjerojatnost da će u sljedećih šest mjeseci izgubiti posao. Dulje radno vrijeme u kombinaciji s osjećajem nesigurnosti može imati za posljedicu neravnotežu između poslovnog i privatnog života. Za radnike u Hrvatskoj postoji veća vjerojatnost da će iskusiti takve uvjete nego za radnike u ostalim europskim zemljama.

Usklađenost posla i privatnog života manja nego u EU

Usklađenost poslovnog i privatnog života definirana je kao stupanj do koje je pojedinac jednako uključen u svoju radnu ulogu i obiteljsku ulogu te stupanj do koje je jednako zadovoljan tim ulogama.

Istraživanja pokazuju da usklađenost poslovnog i privatnog života povećava kvalitetu života pojedinca.


Stanovnici Hrvatske su i 2007. i 2012. pokazivali veći stupanj nesklada u pogledu ravnoteže između poslovnog i privatnog života nego stanovnici u EU28 i EU12.

Stope za Hrvatsku bile su 75 % 2007. odnosno 76 % 2012. U pogledu teškoća u ispunjavanju obiteljskih dužnosti zbog vremena provedenog na poslu nije bilo značajnijih promjena u razdoblju između 2007. i 2012. Oko 20 % građana Hrvatske iskusilo je takve teškoće nekoliko puta tjedno, a njih 30 % nekoliko puta mjesečno.

Uzimajući u obzir dulje radno vrijeme radnika u Hrvatskoj, problemi u postizanju ravnoteže između poslovnog i privatnog života čine se kao logična posljedica. Dulje radno vrijeme pridonosi razini nesklada koji je posljedica opterećenosti poslom.

Hrvati ne vjeruju nikome

U smislu kvalitete društva, građani Hrvatske imaju niske razine uzajamnog povjerenja kao i povjerenja u institucije.

Institucija prema kojoj gaje najmanje povjerenja jest pravni sustav, što može biti posljedica visoke percepcije korupcije u zemlji. Percipirana kvaliteta javnih službi poboljšala se od 2007. do 2012., no i dalje je ispod prosjeka EU28.



Građani Hrvatske imaju dojam kako postoji visoka razina napetosti između različitih društvenih skupina, osobito između siromašnih i bogatih osoba te uprave i radnika. Percipirana socijalna isključenost smanjila se između 2007. i 2012., no tijekom obiju godina bila je nešto veća od prosjeka EU28.




Percepcija o isključenosti među osobama s manjim prihodom, osobama nižeg stupnja obrazovanja i starijim osobama bila je mnogo izraženija tijekom 2007.nego tijekom 2012.; to je smanjenje jaza između različitih društvenih skupina u smislu osjećaja pripadnosti i povezanosti u okviru društva jedna od pozitivnih promjena u razmatranom razdoblju, navodi se u istraživanju.

Poboljšanje kod zdravstvenih usluga

U okviru percipirane kvalitete zdravlja i pristupa zdravstvenim uslugama bilježe se znatna poboljšanja između 2007. i 2012. Ta su poboljšanja bilo osobito izražena među najugroženijim skupinama: starijim osobama, skupinama s nižim prihodom i skupinama koje žive u ruralnim područjima. Jedan je od mogućih razloga tih poboljšanja uvođenje "e-zdravstva” tijekom 2011.

Subjektivno blagostanje stanovništva znatno se povećalo u razdoblju 2007. – 2012., osobito za osobe s nižim prihodima, osobe koje žive u ruralnim područjima, nezaposlene i umirovljene osobe. To se povećanje može razumjeti u kontekstu pozitivnih očekivanja u vezi s članstvom u EU-u, navode autori istraživanja.

10% građana nema ni za grijanje

Hrvatski su građani plaćanje odlazaka na odmor i zamjenu namještaja smatrali stavkama u okviru pokazatelja koje si najmanje mogu priuštiti, dok su se osnovne potrebe kao što su održavanje doma dovoljno toplim i konzumiranje odgovarajućih obroka smatrale relativnom pristupačnim. Istraživanje pokazuje da si gotovo 10 % ispitanika nije moglo priuštiti te osnovne potrepštine.

Udio osoba koje su odgovorile "Ne može si priuštiti"



Cjelokupno istraživanje možete pronaći na
linku (.pdf)
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.