Ivana Domić ponovno oslobođena: Nema dokaza o kriminalu u supetarskom sudu

Foto: Arhiva (Glas Dalmacije)

VIJEĆE sutkinje Jadranke Bige Milutin ponovno je donijelo oslobađajuću presudu u slučaju Domić. Ponovno su tako nepravomoćno oslobođeni bivša predsjednica supetarskog Općinskog suda Ivana Domić, bivši direktor ACI-ja Ivo Markusović te brački odvjetnici Milenko Jovanović, Zoran Vulović i Braco Kušeta. Slučaj, inače, sudi Županijski sud u Šibeniku.

Odvjetnik Nediljko Ivančević, branitelj Ivane Domić, kaže kako je sudsko vijeće utvrdilo da nema nijednog dokaza da je Domić u dogovoru sa ostalima počinila kazneno djelo, kako se to činilo Državnom odvjetništvu.

Zašto baš sutkinja Domić?

Odvjetnik Ivančević istaknuo je u završnoj riječi kako mu nije jasno kako se Državno odvjetništvo odlučilo baš za ove optuženike i baš ovih 20 predmeta koji su bili predmet suđenja jer je na Braču donijeto na tisuće sličnih presuda zbog izostanka.

Usto, navodi odvjetnik Ivančević, nije pokrenut nijedan postupak za naknadu štete možebitnih oštećenika, odnosno, neki i jesu, ali su tužitelji odustali kada su vidjeli da je sve napravljeno po zakonu.

Državno odvjetništvo, pak, već 10 godina progoni sutkinju Domić pod optužbom da je u dogovoru sa odvjetnicima donosila presude zbog izostanka stranka te tako omogućila nezakonito stjecanje atraktivnih bračkih nekretnina tužiteljima. Jedan od takvih je i nekadašnji direktor ACI-ja Markusović, koji otpočetka tvrdi da je nevin.

Za ponovljeno suđenje tek dva ročišta

Vrhovni sud je početkom godine ukinuo prvu oslobađajuću presudu sutkinje Bige Milutin iz veljače 2010. godine te vratio postupak na ponovno suđenje kako bi se detaljnije utvrdili odnosi između optuženika i preciznije obrazložila presuda.

Šibenski Županijski sud na to nije potrošio previše vremena, zakazane su svega dvije rasprave, jer su se sve stranke suglasile s čitanjem već izvedenih dokaza. Odvjetnik Ivančević kaže da je Državno odvjetništvo tražilo ispitivanje nekih svjedoka, za koje se utvrdilo da su pokojni.

Novo suđenje bilo tek formalnost? 

Sutkinja Biga Milutin je u obrazloženju presude zaključila da je sutkinja Domić postupala po zakonu i uvriježenoj praksi te da o nekakvoj zloporabi nema ni govora. Kako joj je prva presuda pala zbog bitne povrede, odnosno, nerazumljivog obrazloženja, najavila je kako će presuda u spornom dijelu biti dorađena. Zvuči kao da je novo suđenje bilo tek formalnost...   

 

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.