Iz jame Golubinka ekshumirani ostaci dviju žrtava iz 2. Svjetskog rata i poraća

Screenshot: Google Maps

U ORGANIZACIJI Uprave za zatočene i nestale Ministarstva branitelja provedena je danas ekshumacija posmrtnih ostataka žrtava Drugog svjetskog rata i poraća iz jame Golubinka, u Općini Donji Lapac, a prema preliminarnom nalazu, ekshumirani su posmrtni ostatci dviju osoba.

Ekshumacija je provedena po nalogu Županijskog suda u Karlovcu - Stalne službe u Gospiću od 14. kolovoza 2013., a speleološke radove obavili su članovi splitskog Speleološkog društva "Špiljar", priopćeno je iz Ministarstva branitelja.

Istraživanje jame Golubinka je započelo i obustavljeno 22. listopada 2013. godine zbog uklanjanja minsko-eksplozivnih sredstava.

Danas su, po preliminarnom nalazu, iz jame Golubinka ekshumirani posmrtni ostaci dviju žrtava, a istragu o počinitelju i okolnostima zločina vode istražna sutkinja karlovačkog Županijskog suda - Stalne službe u Gospiću i zamjenik županijske državne odvjetnice u Karlovcu.

Posmrtni ostatci žrtava obradit će se na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu, te će se provesti DNK analiza uzorka kako bi se žrtve identificirale.

Uprava za zatočene i nestale Ministarstva sutra nastavlja s terenskim istraživanjem grobišta Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja na lokaciji jama Piščetek, u Općini Brinje u Ličko-senjskoj županiji, koje je također započelo i obustavljeno u listopadu 2013. zbog uklanjanja minsko-eksplozivnih sredstava.

Boris Budimir iz Ministarstva hrvatskih branitelja, rekao je kako je cilj istraživanja doznati istinu o stradavanju žrtava iz Drugog svjetskog rata i poraća, pronaći i kazniti počinitelji, ako je nakon 69 godina to moguće, tijela stradalnika dostojno pokopati, a grobišta žrtava totalitarnih režima diljem Hrvatske obilježiti.

Prošloga tjedna iz jame na Dabinom vrhu u mjestu Brotnja, kod Gračaca, ekshumirani su posmrtni ostatci 19 hrvatskih civila, mlađe i starije životne dobi, ubijenih u kolovozu 1941., a prema indicijama, riječ je o članovima hrvatske obitelji Ivezić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.