Izgubljeni u bespućima povijesne zbiljnosti: Kerum se bori protiv urbanih, a HDZ političkih Jugoslavena

KONAČNO se dočekao premijerni nastup novog čelništva HDZ-a u Splitu. Tu su već tri mjeseca, no nije ih se čulo. Kao da su na godišnjem odmoru bili. Onaj tko je očekivao nešto aktualno i žestoko, gadno se razočarao. HDZ-ovci su se danas nacionalno pa tako i lokalno bavili žrtvama totalitarnih režima. Ako mogu u Europi, zašto ne bi i u Hrvatskoj.

Sramota je što nitko od vladinih dužnosnika nije osjetio potrebu da učini isto, drže hadezeovci, koji su se okrenuli novom protivniku. Političkim Jugoslavenima. Kerum se bori protiv urbanih, a HDZ političkih Jugoslavena. Jugoslavija u svom pravom smislu ne egzistira već 22 godine. No, i Kerum i HDZ-ovci vide ih, čini se, na svakom kantunu. Žilavi ti Jugoslaveni.

HDZ: U Hrvatskoj vlada manjina

"Hrvatska je bila žrtva velikih povijesnih zala. O žrtvama komunizma nije se smjelo govoriti, vladao je zavjet šutnje. Grobišta su danas neoznačena, a počinitelji nisu procesuirani. Zataškavale su se žrtve komunističkog terora, veličala zvijezda. Oni koji uzdižu jedne zločine, a druge prešućuju ne idu ka pomirbi. Oni koji vladaju nisu politički Hrvati već politički Jugoslaveni. Nećemo dopustiti da manjina koja vlada zataška zločine komunista", kazao je šef splitskog HDZ-a Petar Škorić u svom debiju. 

Skup je održan u tvrđavi Gripe gdje je bio sabirni logor nakon Drugog svjetskog rata za protivnike komunističkog režima, što se HDZ-ovcima činilo kao zgodno mjesto za današnju temu. 

Karamarko u Split poslao glasnogovornicu sa specijalnim zadatkom

Današnja presica je bila vrlo značajna, s obzirom da je svojih pet minuta dobio i Tomislav Đonlić, bivši "pašalićevac" i odnedavni član HDZ-a Žrnovnica, koji bi navodno trebao preuzeti vođenje Gradske organizacije u Splitu. Pokazalo se da je Đonlić povjesničar s kreativnim tumačenjem povijesti. Ako je njemu vjerovati, tvrdnja da bez partizana i partizanki ne bi bilo suvremene Hrvatske, pripada jeftinom populističkom politiziranju.

Splitskom dijelu obilježavanja dana žrtava totalitarnih režima šef Tomislav Karamarko posvetio je punu pažnju. U Split je tako došla glasnogovornica HDZ-a Silvana Oruč Ivoš kako bi brojne medijske snage, koje su višestruko nadmašile prisutno članstvo, uvjerila kako je kod njih sve u najboljem u redu i da se nikakve promjene na čelu HDZ-a u Splitu ne trebaju očekivati.

HDZ utonuo u bespuća povijesnih zbiljnosti

Sasvim sigurno ne slučajno, na Gripe je danas došao i Zlatko Ževrnja, načelnik Dugopolja, odnedavna Karamarkov ministar gospodarstva u sjeni, koji se spominje kao izgledan kandidat za novog župana. Kako je tema bila povijest, a ne gospodarstvo, Ževrnja nije dobio priliku za kvalitetan ekspoze poput svojih stranačkih kolega.

Drukčije valjda nije ni moglo biti. Nakon prvog predsjednika povjesničara, HDZ je opet dobio povjesničara. U Splitu bi povjesničar mogao postati novi lider stranke. Može li se onda od HDZ-a uopće očekivati nešto više od bespuća povijesnih zbiljnosti?

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.