Iznenađujući preokret nakon ogromnog minusa: Splitski HNK u prvih šest mjeseci uštedio više od dva milijuna kuna

SPLITSKO kazalište u prvih je šest mjeseci ove godine uštedjelo više od dva milijuna kuna. Nakon što je početkom godine VD ravnatelj Duško Mucalo priznao da je kazalište 2,4 milijuna kuna u minusu, ovo je za sve, pomalo iznenađujući preokret.

"Oni koji su pomno pratili naš rad u proteklih šest mjeseci, znali su da smo ovdje bili danonoćno i da smo intenzivno radili na spuštanju troškova, dva i pol milijuna spustiti na isti period prošle godine i doći u plus od 800 tisuća kuna, smatram da je zaista rezultat vrijedan pažnje", istaknuo je Mucalo.

"Na sastancima s ravnateljima drame, opere i baleta jasno sam dao do znanja da se prošlogodišnji troškovi, bez obzira na tri premijere, ne smiju ponoviti", otkrio je Mucalo tajnu svog financijskog uspjeha. "U svakom razgovoru sa svakim izvođačem i umjetnikom dali smo do znanja da živimo u jednom recesijskom vremenu i upravo te najveće uštede došle su na autorskim honorarima. Mislim da je to put kojim bi trebali ići do kraja godine", kaže Mucalo.

Mucalo s ovim podatkom u javnost izašao neposredno prije kraja novog natječaja za intendanta splitskog kazališta


Vršitelj dužnosti intendanta izgubio je i bezrezervnu podršku cijele gradske uprave, iako gradonačelnik Željko Kerum i dalje tvrdi kako ga on osobno podupire, ističući kako ne znači da je Mucalo sam kriv za gubitke kazališta. No, splitska dogradonačelnica Anđelka Visković poručila je kako je Mucalovo financijsko izvješće neprihvatljivo, bez obzira na obrazloženje.

Upravo zato je zanimljivo kako je Mucalo s ovim podatkom u javnost izašao neposredno prije kraja novog natječaja za intendanta splitskog kazališta. A natječaj je privremeno odgođen i to na inicijativu Kazališnog vijeća do izbora 5. člana vijeća.

"Ja sam od početka govorio da se tako ne može, a oni su imali neko pravno tumačenje. I ja isto poznajem dosta pravnika kao i oni i moje tumačenje je bilo da nije u redu da se otvara bez petog člana. Oni su to na kraju usvojili i nisu otvorili kuverte. Mislim da nema nikakva razloga da se, kada dođe Belamarić, kuverte ne otvore i neka onda to peteročlano vijeće odluči tko je najbolji kandidat", rekao je Mucalo.

Novi člana vijeća Joško Belamarić trebao bi biti potvrđen 16. srpnja za kada je najavljena sjednica Gradskog vijeća.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.