Izraelski ministar vanjskih poslova: Budućnost Iraka ovisi o ljudima koji ondje žive, neovisna kurdska država već postoji

Foto: Hina

IZRAELSKI ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman neovisnost iračkih Kurda u ponedjeljak je ocijenio gotovim činom, no rekao je kako njegova zemlja ne namjerava pomoći Kurdima u u nastojanju da to i postignu.

Svrha njegove izjave je spriječiti potencijalni sukob sa SAD-om koji želi da Irak ostane ujedinjen, nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu u nedjelju rekao da bi kurdske težnje za neovisnošću trebalo poduprijeti.

Njegova izjava nije naišla na reakciju vlasti autonomnog sjevernog područja Iraka. Kurdi su iskoristili nedavne sektaške sukobe u Iraku da bi proširili autonomno sjeverno područje zemlje koje bi uključivalo i Kirkuk, grad smješten na velikim nalazištima nafte, a potencijalnu bi neovisnu državu mogao učiniti gospodarski održivom.

Sjedinjene Države imaju jasno stajalište o neovisnosti kurdske države. Žele da Irak ostane ujedinjen. Američki državni tajnik John Kerry prošli je tjedan posjetio vođe iračkih Kurda. Pritom ih je pozvao da se angažiraju na političkoj integraciji s Bagdadom.

"Budućnost Iraka ovisi o ljudima koji ondje žive, a Izraelci nisu zainteresirani za poticanje ovog ili onog rješenja niti žele nuditi savjete", kazao je Lieberman koji boravi u Berlinu te dodao da "neovisna kurdska država de facto već postoji".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.