Izvoznici: "U Hrvatskoj je kriza, nezaposlenost je velika - samo nas izvoz može spasiti"

Foto: Hina

"SAMO nas izvoz može izvesti iz krize", složni su hrvatski izvoznici, koji su se okupili na godišnjem skupu kako bi od Vlade čuli što je za njih pripremila u narednim mjesecima.

"U Hrvatskoj je kriza. Izvoz stalno pada od 2009. godine, a posebice od osmog mjeseca 2012. i 2013. godine", istaknuo je predsjednik Hrvatskih izvoznika Darinko Bago.

Najveći problemi s kojima se susreću izvoznici su među ostalim, problem konkurentnosti, nedostatak strategije, tečaj kune, cijena rada ili poticaji.

Od Vlade stoga očekuju pomoć u pronalasku izvora financiranja, u identificiranju izlaznih prihoda i pokretanju javnih investicija.

Da su investicije i izvoz jedino rješenje gospodarskog rasta, jasan je i ministar financija Slavko Linić, koji izvoznicima u ovim trenucima predstavlja Vladine mjere pomoći i gospodarske smjernice ekonomske i fiskalne politike u idućem razdoblju.

Linić je podsjetio na dosadašnje poteze Vlade, na mini poreznu reformu i mjere koje je Vlada provela za rješavanje nelikvidnosti i insolventnosti.

"Bile su to rizične reforme, mnogi su ih kritizirali, ali i dale su rezultate", rekao je Linić.

I predsjednik Savjeta za gospodarstvo predsjednika Republike Boris Cota, istaknuo je danas kako je hrvatsko gospodarstvo malo, nezaposlenost nam je velika, a gospodarski oporavak možemo temeljiti isključivo na inozemnoj potražnji, zbog čega treba stimulirati rast izvoza.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.