Jedan od razloga Nobela za mir za EU: "Primanje Hrvatske osnažuje proces pomirenja na Balkanu"

EUROPSKA UNIJA je dobitnica Nobelove nagrade za mir! U službenom objašnjenju stoji da je Nobelova nagrada za mir EU dodijeljena zbog promicanja mira, demokracije i ljudskih prava tijekom šest desetljeća svog postojanja.

U priopćenju za javnost navode se, međutim, još neki razlozi zbog kojih Nobelova zaklada smatra da je nagradu za mir zaslužila Europska unija: "Primanje Hrvatske u članstvo iduće godine, otvaranje pregovora s Crnom Gorom, odobravanje Srbiji statusa kandidata osnažuju proces pomirenja na Balkanu".

Norveški odbor za dodjelu Nobelove nagrade danas je službeno proglasio dobitnika te istaknuo da je Unija dobitnica nagrade zbog svoje uloge u ujedinjenju europskog kontinenta. Sat vremena prije odbora o odluci je izvijestila norveška novinska agencija NRK.

Nagrada je odmah prepoznata kao moralni poticaj bloku zemalja koji se bori s dužničkom krizom. Odbor je pohvalio EU za obnavljanje Europe nakon Drugog svjetskog rata te za njezinu ulogu u širenju stabilnosti u bivšim komunističkim zemljama nakon 1989. i pada Berlinskog zida.

"Unija je prebacila fokus na balkanske zemlje pa je i Hrvatska sada na pragu ulaska"

Predsjednik odbora Thorbjoern Jagland je pohvalio Uniju jer u svoje članstvo primila Španjolsku, Portugal i Grčku nakon kolapsa autoritativnih režima u tim zemljama 1970-ih. Istaknuo je da se fokus EU-a prema pomirbi sada usmjerio na balkanske zemlje te istaknuo da je i Hrvatska na pragu ulaska u EU.

Kako je naglasio, Unija je dobila Nobela za "šest desetljeća tijekom kojih je doprinosila miru, pomirenju, demokraciji i ljudskim pravima u Europi". Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz rekao je da je "duboko dirnut i počašćen nagradom".

Na nagradu je odmah reagirao i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barosso koji na svom Twitteru napisao: "Nobelova nagrada za mir 2012. je velika čast za cijelu EU, za svih 500 milijuna stanovnika"

Odmah kritike: "EU dobila Nobelovu nagradu usprkos višegodišnjoj financijskoj krizi, nasilnim prosvjedima i mogućem raspadu"

Odluka je vrlo brzo podijelila javnost. "Zašto je to kontroverzno? EU je bila iznimno važan čimbenik u promoviranju demokracije i ljudskih prava u Španjolskoj, Grčkoj, Turskoj i istočnoeuropskim zemljama. Ne vidim kako to itko može osporiti", komentar je jednog Guardianovog čitatelja.

Dok su jedni pozdravili odluku, kod drugih je odmah naišla na kritike. Kako ističu, odluka je politička i donesena je kako bi se pomoglo narušenom integritetu EU-a. Express piše da je "EU dobila Nobila usprkos višegodišnjoj financijskoj krizi, nasilnim prosvjedima u Grčkoj, Španjolskoj i Italiji te mogućem raspadu.

"Postoji golemi jaz između Njemačke i ostalih zemalja"

Kako ističe New York Times, odluka je iznenadila dio ljudi koji skreću pozornost na duboki jaz između Njemačke i ostalih zemalja. Kako piše, Berlin inzistira na oštrim mjerama štednje "zbog kojih pate mnogi Europljani, posebice u Grčkoj i Španjolskoj". Također podsjeća da su tisuće prosvjednika ranije ovoga tjedna prosvjedovale zbog posjeta njemačke kancelarke Angele Merkel Ateni.

Kritičari, između ostaloga tvrde da je nagrada trebala doći u ruke hrabrim blogerima koji su u trenucima medijske blokade izvještavali svijet o situaciji u arapskim zemljama tijekom Arapskog proljeća, ruskim aktivistima za ljudska prava ili čak utemeljitelju WikiLeaksa Julianu Assangeu.

Guardianova anketa: 51 posto se slaže s odlukom, 49 protiv

Anketa koju je Guardian postavio na svoju mrežnu stranicu s pitanjem "Slažete li se s odlukom o dodjeli Nobelove nagrade Europskoj uniji?" također pokazuje da su mišljenja podijeljena. 51 posto glasača složilo se s odlukom norveškog odbora, dok 49 posto smatra da je nagrada trebala otići u druge ruke.

Nagrada u vrijednosti 1,2 milijuna dolara će predstavnicima EU-a biti službeno uručena u Oslu 10. prosinca.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.