Još jedan HDZ-ovac na putu za sudnicu: Mirko Klarić optužen zbog utaje poreza u klubu Split 1700

Foto: FAH

OPĆINSKO državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv Mirka Klarića, predsjednika ženskog odbojkaškog kluba Split 1700. Klarića se tereti za utaju poreza, povredu obaveze vođenja trgovačkih knjiga te povredu dužnosti u slučaju gubitka, prezaduženosti ili nesposobnosti za plaćanje.

Firme donirale, Klarić preuzeo

Državno odvjetništvo u optužnici navodi da je Klarić od veljače 2012. do listopada 2014. godine zbog blokade žiro računa kluba obavljao plaćanja tekućih obveza kluba gotovinom umjesto preko žiro računa.

Tijekom 2012. godine ishodio je 813 tisuća kuna donacija, u 2013. čak 1,27 milijuna kuna, a u 2014. godini gotovo 600 tisuća kuna.

Donacije bi trgovačka društva uplaćivala na žiro račun Zajednice ekipnih športova, a potom ih je Klarić preuzimao u gotovini. Novcem je isplaćivao naknade i plaće djelatnicima kluba te podmirivao troškove poslovanja bez evidencije u poslovnim knjigama. Tako nije obračunao, prijavio i platio porez na dohodak.

Državno odvjetništvo izračunalo je da je tako klubu na štetu proračuna RH pribavio oko 660 tisuća kuna.

Klub bez knjigovođe

Klarića terete i što nije prikazao "promet" u poslovnim knjigama, a navode i da uopće nije angažirao knjigovođu. Premda je koncem studenog 2012. godine znao da je klub prestao podmirivati obaveze vjerovnicima u razdoblju dužem od 60 dana te da je žiro račun kluba u trajnoj blokadi, nije podnio zahtjev za pokretanjem stečaja.

Klarić: Nije riječ o kaznenom djelu

Klarić je svojedobno dosta visoko figurirao u splitskom HDZ-u. Umirovljeni je pukovnik HV-a. Nažalost, nije nam bio dostupan za komentar, no prije godinu dana, kada je policija podnijela prijavu za utaju poreza, Klarić nam je izjavio kako je sve čisto i kako nije riječ o kaznenom djelu jer se radilo o akontacijama, a ne plaćama na koje treba obračunati porez. Komentirao je i kako je to bio napad na Zajednicu ekipnih športova jer je nekome zasmetala pravedna podijela sredstava.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.