Josipović: Transplantacija pokazuje da ne moramo biti uvijek negdje na kraju i pri repu, možemo biti sjajni i prvi

U ZAGREBU se održava Prva regionalna ministarska konferencija o darivanju i transplantaciji organa pod nazivom "Srce regiji". Brojne zemlje, pripadnice Zdravstvene mreže jugoistočne Europe kojoj je na čelu ministar zdravlja Rajko Ostojić, suočavaju se s nizom etičkih, organizacijskih i stručnih izazova u području transplantacijske medicine. Upravo je to jedan od razloga održavanja konferencije i to baš u Hrvatskoj koja svima može poslužiti kao primjer.

Nakon desetak godina tradicije transplantiranja, Hrvatska je danas vodeća u svijetu po broju donora i obavljenih zahvata. Impresivan uspjeh zabilježen je lani - presađeno je ukupno 413 organa, najviše bubrega i jetre, a na milijun stanovnika, bilo je ukupno 34,5 posto darivatelja ili u odnosu na 2010. godinu,  13 posto više donora, četiri posto više transplantacija i možda najvažnije - 14 posto manje bolesnika na listi čekanja.

Kao vodeća zemlja svijeta po broju donora i zahvata, Hrvatska je spremna pomoći jačanju regionalne suradnje na tom polju, poruka je domaćina konferencije, ministra zdravlja Rajka Ostojića. "Upravo zahvaljujući tome, Hrvatska je postala regionalni zdravstveni centar za jugoistočnu Europu i čini sve da svoje iskustvo i znanje podijeli sa zemljama regije", istaknuo je ministar zdravlja Rajko Ostojić.

"Godišnje oko 20 naših građana obavlja transplantaciju u bolnici u Beču i učinit ćemo sve da taj `know how` vrlo brzo primjenimo i implementiramo u Hrvatskoj"

"Ukratko, uspješan transplantacijski program pokazatelj je s jedne strane, organiziranosti zdravstvenog sustava, a s druge strane zrcalo društvenih prioriteta", naglasio je Ostojić.

Nova konkretna potvrda razmjeni iskustva u regiji stiže već početkom srpnja, kada će tim KBC-a Zagreb u Podgorici pomoći kolegama u prvoj transplantaciji bubrega u Crnoj Gori. Slična suradnja najavljena je i s BiH. Inače, svim pacijentima koji su zbog transplantacije pluća dosad morali u Austriju, ministar Ostojić najavio je kako se čini sve da taj zahvat mogu obaviti u nekoj od naših bolnica. "Godišnje oko 20 naših građana obavlja transplantaciju u bolnici u Beču i učinit ćemo sve da taj `know how` vrlo brzo primjenimo i implementiramo u Hrvatskoj", obećao je Ostojić.

Josipović: Transplantacija pokazuje da ne moramo biti uvijek negdje na kraju i pri repu, dakle da možemo biti sjajni i prvi

Prema podacima Eurotransplanta, Hrvatska je druga u svijetu po presađivanju srca, a u samom smo vrhu i po zahvatima sa živih donora. Zasluge za to, osim liberalnog zakona i koordinatora za transplantaciju, odigrali su i mediji, zaključila je inoministrica Vesna Pusić. "Ako je negdje potpuno bjelodano da regionalna suradnja ima smisla i da funkcionira te da je puno bolja od nesuradnje, onda je to u ovom poslu kojim se vi bavite", kaže Pusić.

Na osviještenost hrvatskih građana i vrhunske rezultate liječnika ponosan je i predsjednik Ivo Josipović. "Transplantacija pokazuje da ne moramo biti uvijek negdje na kraju i pri repu, dakle da možemo biti sjajni i prvi, ne samo u nekim sportskim granama, nego evo i u vrlo važnim granama znanosti i medicine, pa onda i u drugim aktivnostima", istaknuo je Josipović.

"Hrvati imaju najveće srce u Europi jer imaju najveći broj darivatelja organa"

Cilj konferencije je osigurati angažman i političku podršku zemalja članica Mreže razvoju programa darivanja i presađivanja organa. Uz predstavnike Svjetske zdravstvene organizacije, Europske unije te uvažene stručnjake iz transplantacijske medicine, konferencija okuplja resorne ministre i njihove najbliže suradnike iz deset država članica Mreže.

"Mogu s ponosom reći kolegama u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji da Hrvati imaju najveće srce u Europi jer imaju najveći broj darivatelja organa", rekao je nedavno Ostojić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.