Josipović na radnoj večeri s Obamom: Razgovori bili vrlo zanimljivi i korisni

PREDSJEDNIK Ivo Josipović sudjelovao je na radnoj večeri predsjednika zemalja srednje Europe s američkim predsjednikom Barackom Obamom u Varšavi.

Ocijenio je da su razgovori bili vrlo zanimljivi i korisni te vođeni u prijateljskom ozračju.

"Rekao bih da su bile prisutne naznake optimizma i ambicije da se zapravo cijela Europa pretvori u stabilan prostor prijateljstva, suradnje, mira, prosperiteta, demokracije, pravne države, ljudskih prava, svih onih vrijednosti koje zapravo propagira Europska unija", rekao je predsjednik te naglasio da se vrlo otvoreno razgovaralo i o problemima pojedinih zemalja.

Nakon protokolarnog pozdravljanja rasprava se tijekom večeri vodila o stanju u središnjoj Europi, dijelom se referirajući i na jugoistok Europe te, nešto manje, o stanju na sjeveru Afrike i Bliskom istoku.

"Svi sudionici su se založili, a svakako i predsjednik Obama, za otvorenost EU-a i NATO-a prema zemljama regije, pa i jugoistočne regije. Pojedini predsjednici iznosili su svoje viđenje o stanju u njihovim zemljama, tako sam i ja iznio viđenje Hrvatske danas, Hrvatske u kontekstu pristupanja Europskoj uniji", rekao je Josipović te dodao da se rasprava odvijala za okruglim stolom, uz vrlo pozitivno ozračje, unatoč teškoćama koje postoje kod mnogih zemalja središnje i jugoistočne Europe.

"Poljska nam je veliki prijatelj"

Josipović je nakon večere s Obamom imao bilateralni susret s poljskim predsjednikom Bronislawom Komorowskim, na kojemu je bilo riječi o vrlo dobrim bilateralnim odnosima i unaprjeđenju gospodarske suradnje te posebice o odnosima Hrvatske i Europske unije.

"Imamo velikog prijatelja u Poljskoj. Poljska će se zalagati da što prije završimo pregovore i postanemo članovi Europske unije, a predsjednik Komorowski je izrazio nadu da će se pristupni ugovor potpisati za poljskog predsjedništva", komentirao je Josipović sinoćnji susret. Predsjednik se, nakon jučerašnje radne večere i susreta s poljskim predsjednikom, danas vraća u Hrvatsku, javlja HRT.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.