Josipović traži ukidanje barijera investitorima s Istoka, a njegov prijatelj Vojković veliki je kineski lobist



ZAGREBAČKI poduzetnik Marko Vojković, javnosti poznat po poduzeću Emporion d.o.o. i aferi Zamporion te prijateljstvu s predsjednikom Josipovićem, ovih dana se predstavio i kao promotor kineskih interesa u RH na pomalo neobičan način.

U intervjuu u posljednjem broju tjednika "Aktual" progovorio je o svom "prijateljstvu s predsjednikom Josipovićem i vezama s kineskim državnim vrhom" te priznao da da je osobno organizirao jedan dio Josipovićevog službenog posjeta Kini.

Josipović je inače proteklih dana primio više poslovnih kineskih delegacija zalažući se "za ukidanje barijera investitorima s Istoka". Što to preciznije znači, iznio je u Aktualu njegov prijatelj Marko Vojković: "Dođeš s projektima u Kinu, oni se slože, nema štete ni za koga ni provizije ni natječaja, i riješio si problem. To je jedini način na koji s Kinom možeš raditi.".

Vojković smatra da Hrvatska s Kinom mora napraviti jednu vrstu geopolitičkog saveza u kojem ne vrijede pravila tržišne nego "dogovorne" i "pogodbene" ekonomije, iako se Hrvatska već praktično nalazi u drugom geopolitičkom savezu onom s Europskom Unijom gdje vrijede stroga pravila tržišnog natjecanja, naročito prema novopridošlim članicama.

Zbog sumnji u zaobilaženje natječaja i kršenja tržišnog natjecanja Europska komisija nedavno je otvorila istragu protiv ruskog giganta Gazprom kojom je obuhvaćena i Hrvatska, a jednak tretman imalo je i nekoliko kineskih investicija u zemljama EU. Sugestija Marka Vojkovića o prodaji strateške prometne infrastrukture i energentskih projekata Kini bez natječaja, skandalozna je budući da to govori i kao službeni "prijatelj predsjednika Josipovića."

Iako u Aktualu tvrdi da nema osobne koristi od ulaska kineskih investitora, Vojković je osnivač Adriatice.net s kojom i danas poslovno surađuje i za koju je 2007. osmislio "poslovnu operaciju Kina" te je službeno najavio u tjedniku Nacional. Također, poslovnu suradnju s Kinom nastavio je potpisivanjem ugovora turoperatera Adriatice.net s vodećom svjetskom aviokompanijom China Airlines u svibnju 2008., a kao što vidimo nastavlja se i danas…

Prijateljska suradnja predsjednika Josipovića i Marka Vojkovića odmakla je daleko od skupljanja "poreza" na autorske honorare za lake i teške note…

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.