Jozo Barišić: Urednička funkcija nije vječna; Maja Sever: Nisam očekivala smjenu putem novina



PRVI čovjek Hrvatske uživo Jozo Barišić u izjavi za Novi  list, komentirajući slučajeve Maje Sever i Lele Knežević, kazao je kako "urednička funkcija nije vječna, ali da o tome odlučuje urednik programa" te da "na televiziji ima puno poslova za one koji žele raditi", na što je reagirala jedna od prozvanih urednica Hrvatske uživo Maja Sever koja je trenutno na bolovanju.

"Dosta sam iznenađena tekstom u Novom listu. Moj nadređeni urednik Jozo Barišić preko novina mi je poručio da niti jedna urednička funkcija nije dovijeka, što ja naravno znam, ali čak ni od ove ekipe nisam očekivala da će me smjenjivati preko novina. Nisam baš sigurna je li u skladu sa zakonom smjenjivati ljude dok su na bolovanju i je li u skladu s Etičkim kodeksom da im se to poručuje preko novina, pa ću na ta pitanja pokušati pronaći odgovor sa svojim odvjetnikom i sa sindikalnim povjerenikom", komentirala je za Index Maja Sever koja je na svom Facebook profilu nadodala:

"Ponavljam, tamo nas mogu mlatit toljagama ili bacati stolice na nas. I za ovaj komentar ja ću vjerojatno opet dobiti opomenu pred otkaz, a Jozo Barišić za smjenjivanje zaposlenika putem novina - vjerojatno pohvalu nadređenih."

HRT: Maja Sever nije smijenjena

S HRT-a zatražili smo i službeni odgovor na pitanje o smjeni Maje Sever dok je na bolovanju. "Maja Sever nije smijenjena", službena je izjava s televizije.

Hrvatska uživo ima novu voditeljicu

S obzirom da je Maja Sever na bolovanju, kao voditeljica Hrvatskoj uživo pomoći će Ana Tomašković. "Ona nije nepoznato lice, već je i radila jednu emisiju tjedno. Netko mora raditi dok se kolegice ne vrate s bolovanja", kažu nam s HRT-a o promjenama u HUŽ-u.

"Nadamo se i da će prestati praksa smjena i opomena pred otkaz za koje zaposlenici saznaju iz medija, zadnjih mjeseci tako omiljena metoda `obraćanja` nadređenih namijenjena pojedincima"

Izvršni odbori Ogranka HND-a i Sindikata novinara HTV-a uputili su svoju reakciju na najavu smjena urednice i voditeljice emisije "Hrvatska uživo" Maje Sever te urednice Ivanke Knežević.

"Ovim putem izvršni odbori Ogranka HND-a i Sindikata novinara HTV-a po tko zna koji put oštro osuđujemo `medijsku` najavu smjena urednica `Hrvatske uživo` Maje Sever i Ivanke Knežević. Nedopustivo je, ali očito u skladu s najnovijom praksom na HTV-u, da urednik Jozo Barišić smjenu kolegica najavljuje u današnjem Novom listu, u tekstu pod naslovom `Ana Tomašković mijenja Maju Sever - za stalno?`", navodi se u priopćenju kojeg potpisuju Sanja Mikleušević Pavić u ime Izvršnog odbora HND-a HTV-a te Krešimir Zubčić u ime Izvršnog odbora Sindikata novinara HTV-a.

"Urednik Jozo Barišić u intervjuu je smjenu najavio riječima: `Ne znam čemu sugestivna pitanja o protjerivanju i izbacivanju. Nitko nikoga nikamo ne tjera, niti izbacuje. Za sve koji znaju raditi u našoj kući ima posla. Vrsni novinari, dobri reporteri uvijek su na cijeni. Nijedna urednička funkcija nije doživotna, a odluke o rasporedu ljudi donosi urednik programa`. Točno je da su kolegice Sever i Knežević, vrsne novinarke koje se ne boje posla. Točno je i to da, kako kaže kolega Barišić, niti jedna urednička funkcija nije doživotna. No, trebao bi znati i to da je prema Statutu, Pravilniku i Etičkom kodeksu HRT-a, precizno propisana procedura smjenjivanja novinara sa uredničkih mjesta. Ona ne predviđa smjenjivanje urednika dok su na bolovanju, bez ijednog argumenta i to putem novina. Nedopustivo je i da same urednice Sever i Knežević, tu odluku nadređenih ili njenu indirektnu najavu saznaju u novinskom članku a ne unutar kuće, kako to propisuju pozitivni akti HRT-a. Nadamo se i da će prestati praksa smjena i opomena pred otkaz za koje zaposlenici saznaju iz medija, zadnjih mjeseci tako omiljena metoda `obraćanja` nadređenih namijenjena pojedincima", poručuju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.