Jurak Barišiću predala 35 milijuna kuna iz državnih tvrtki! "Plaćali smo Vannu, Škoru, Vrdoljaka, Kindl, Houdeka, Massol..."

U NASTAVKU suđenja bivšem premijeru Ivi Sanaderu i ostalim osumnjičenima u aferi Fimi media na zagrebačkom Županijskom sudu pročitani su iskazi bivše HDZ-ove blagajnice Branke Pavošević te vlasnice Fimi medije Nevenke Jurak. Obje su se optuženice pred sudom odlučile braniti šutnjom.

> Tijek ročišta

Iz straha dokumentaciju zakopala na livadi

Branka Pavošević u svom je iskazu USKOK-u u srpnju prošle godine objasnila zašto je sakrila dokumentaciju o isplatama iz "crnog fonda HDZ-a". U to vrijeme uhićen je Mladen Barišić, a Pavošević je strahovala da će ostati bez posla te je dokumentaciju zakopala na livadi u blizini štale svojih roditelja.

Dokumentacija je, između ostaloga, sadržavala isplatnice za predsjedničku kampanju Jadranke Kosor. Svote koje su se pojedinim osobama isplaćivale oduzimaju dah - tvrtka Massol primila je milijun kuna, jednako toliko i Antun Vrdoljak, Vanna je primila 30 tisuća kuna, dok su Ivana Kindl i Jacques Houdek primili po 10.500 kuna.

Vrdoljak: To nije točno

Antun Vrdoljak jedini je koji se od prozvanih zasad javio na poziv Indexa. Demantirao je tvrdnje HDZ-ove blagajanice. "Nije istina da sam primio novac", rekao nam je, a na pitanje hoće li pokrenuti kakav postupak protiv Jurak odgovorio je kako će vidjeti kada čuje točno što je izjavila.

Škori za nastup 60.000, Dreletu 100.000 kuna

Na isplatnicama za parlamentarne izbore na koje je, kako tvrdi, sama dopisala "Sabor, Kosor", također se spominju zvučna imena sa estrade, poput Davora Dretara, Miroslava Škore i Ivane Kindl.


U iskazu je Pavošević također potvrdila da je svakog mjeseca osobno isplaćivala iznose od po 10.000 kuna Darku Milinoviću. Ponekad bi ti iznosi bili i nešto veći, ali, kako tvrdi Pavošević, nije se radilo o prijevari već o isplati zaostalih naknada.

"Radila sam sve što su mi nadređeni rekli"

Tijekom davanja iskaza u USKOK-u Pavošević je svjedočila kako je radila samo ono što su joj nadređeni rekli i da nikada nije znala što se zapravo događa i u čije ruke sav taj novac ide.

"Nisam znala otkud ti novci dolaze, nisam sudjelovala ni na kakvim sastancima i dogovorima. Iako sam slutila da nije sve po zakonu, morala sam učiniti ono što se od mene tražilo", ispričala je Pavošević USKOK-ovim istražiteljima.

Jurak: Branit ću se šutnjom

Kao i na ispitivanju u USKOK-u, Nevenka Jurak i na današnjem se ročištu odlučila braniti šutnjom. Odbila je odgovarati na pitanja obrane i tužiteljstva te je dodala kako stoji iza svojih ranijih iskaza. Stoga je na suđenju pročitan njezin iskaz iz studenog 2010. godine.

Prema njezinim tvrdnjama, cijeli posao krenuo je 2004. godine kada je "obnovila" svoje druženje s dugogodišnjim prijateljem Mladenom Barišićem. Situacija u tvrtki Fimi media tada nije bila baš dobra, poslovanje je bilo loše te joj je Barišić ponudio da za HDZ izradi plakate, bedževe i ostale promotivne materijale. Dogovor je bio da će Fimi media taj posao obaviti besplatno, a Barišić će joj zauzvrat osigurati nekoliko većih poslova, uključujući i onaj s HDZ-om.

Proviziju pokupila Jurak, dobit HDZ

Sanaderu se navodno jako svidio posao koji je Barišić sklopio s Fimi medijom te su se njih dvojica dogovorili kako će troškovi i provizija od pojedinih poslova ići Fimi mediji, dok će dobit ostati u HDZ-u. Iz državnih tvrtki, među kojima su bile i HAC, HEP, Naftaplin i Hrvatska lutrija slale su se fakture za poslove koji nikada nisu obavljeni.

Posao s državnim tvrtkama poput HAC-a, HEP-a ili Hrvatske lutrije dobivala je putem natječaja ili na preporuku. "S državnim tvrtkama je bilo najidealnije raditi jer su, iako su kasnile s plaćanje, bile sigurne platiše", izjavila je Jurak.

Barišiću osobno predala 35 milijuna kuna

Jurak je u svom iskazu potvrdila kako je osobno Barišiću predala 35 milijuna kuna. Dio tog novca navodno je otišao na podmirenje dugova, dok je ostatak, kako tvrdi, vjerojatno završio u rukama Sanadera. Novac se iz državnih tvrtki izvlačio i preko tvrtki Onida u vlasništvu Bojana Dimića te Ani-Ion u vlasništvu Anite Papeš Lončar. Navedeni dvojac prije suđenja se nagodio sa sudom.

Mutni poslovi u MUP-u

Barišić je Fimi mediji 2006. godine osigurao posao s MUP-om, a tadašnji ministar Kirin upoznao ju je s kolikim budžetom raspolaže, objasnila je Jurak.

"Objasnila sam Kirinu da MUP ima popuste od 10 posto za televizijske spotove, a 30 posto za radijske na što mi je on rekao da ih zanemarim. Kada ga je naslijedio ministar Berislav Rončević i njega sam upoznala s mogućnošću dobivanja spotova, ali sam mu predložila da za umjesto popusta emitiramo veći broj reklamnih spotova. Radilo se o spotovima o sigurnosti u prometu. Sličnu praksu nastavio je i njegov nasljednik Tomislav Karamarko", ispričala je Jurak.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.