Kad ruski oligarsi reketare: Britanski sud odbacio tužbu Berezovskog protiv Abramoviča

BRITANSKI sud odbacio je 5,5 milijardi dolara tešku tužbu protiv Romana Abramoviča, koju je podignuo njegov nekadašnji poslovni partner i prijatelj Boris Berezovski. Riječ je o jednom od najzanimljivijih obračuna ikad viđenih u britanskim sudnicama, jer je u pitanju sukob dvojice oligarha kojima nije bio problem potrošiti čak 100 milijuna funti na odvjetničke troškove u ovom procesu.

Iako je sud na koncu zaključio kako je tužba Berezovskog neosnovana, čitav proces je na određeni način odškrinuo vrata i pružio uvid u tajanstveni svijet ruskih oligarha. Dva tajkuna su se međusobno optuživala za laganje, korupciju, pohlepu pa čak i fizičke prijetnje.

Tko je koga reketario?

Sve je počelo tako što je Berezovski optužio Abramoviča da je iskoristio svoje dobre veze s Kremljom kako bi ga prisilio da proda svoj udio u Sibneftu za samo djelić svoje stvarne vrijednosti. Inače, riječ je o četvrtoj najvećoj naftnoj kompaniji u Rusiji. Tako je na koncu Berezovski Abramoviču svoj udio u kompaniji prodao za svega 1,2 milijardi dolara.

Abramovič je negirao te optužbe, kazavši kako Berezovski nikad nije ni imao udio u kompaniji. Dapače, tvrdio da je Berezovski njega reketario i naplaćivao mu političku zaštitu. U ruskom kriminalnom slengu takva vrsta političkog reketa naziva se "krysha" (krov), a termin je zbog velikog publiciteta koji je dobio ovaj slučaj postao sastavni dio terminologije u pravnim krugovima u Britaniji.

Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane

Abramovič tvrdi kako je Berezovskom morao platiti nekoliko stotina milijuna dolara, u vrijeme kad je Berezovski bio miljenik Kremlja. Berezovski je, naime, bio intimus Borisa Jeljcina, ali je pao u nemilost vlasti kada je predsjednikom postao Putin. Bio je "prisiljen" pobjeći u Veliku Britaniju, gdje mu je odobren politički azil.

Rusi i dalje od Londona traže izručenje Berezovskog, koji je optužen za niz ekonomskih i financijskih zločina.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.