Kad siromašan žica još siromašnijeg: Katalonija od centralne vlade zatražila bailout

DUGOM preopterećena španjolska regija Katalonija zatražila je od središnje vlade bailout od pet milijardi eura.

Iako je centralna vlada u Madridu ovog ljeta utemeljila 18 milijardi eura težak fond za pružanje pomoći zaduženim regijama, ovaj će zahtjev doći kao novi šok i udarac državi, čije su financije i ekonomija ionako u rasulu.

Do upućivanja zahtjeva došlo je otprilike u isto vrijeme kada su objavljene nove poražavajuće brojke za španjolsku ekonomiju, koje pokazuju da je u drugom kvartalu ponovno išla u minus. Pad se bilježi već treći kvartal u nizu, a istovremeno troškovi zaduživanja neumoljivo rastu.

Političke ucjene ne dolaze u obzir

U lipnju je Španjolskoj odobren 100 milijardi eura težak bailout za pomoć posrnulom bankarskom sektoru, ali sve su jače špekulacije kako će država trebati sveobuhvatni bailout. Od te mogućnosti ne bježi ni premijer Rajoy, koji je kazao kako će "učiniti ono što je najbolje za španjolski narod", pa makar to značio i bailout.

Posrnuće Katalonije samo je točka na i ekonomske tragedije koju Španjolska proživljava. Riječ je o regiji koja koja čini skoro četvrtinu ekonomije Španjolske, a spas nije donijela ni solidna turistička sezona. Katalonija se bori s dugom od 40 milijardi eura kojeg ne može otplaćivati, zbog čega su odlučili posegnuti u državni fond.

Ali, kako je kazao glasnogovornik katalonske vlade, pozajmicu žele bez ucjene, odnosno ne žele da u paketu s novcima dođu i nekakvi politički uvjeti. A to se, jasno, odnosi na rezanje proračuna, koje centralna vlada sustavno pokušava nametnuti regijama, zbog čega se stvaraju jake tenzije na relaciji centar-periferija, a posebno kada su u pitanju regije koje imaju jak osjećaj autonomije i ponosa poput Katalonije i Baskije.

Premijer Rajoy kazao je kako će vlada "pomoći Kataloniji kao što pomaže i ostalim regijama". Problem je samo u tome što fond za pomoć naprosto postaje premali za namirenje svih onih kojima pomoć treba.