Kalmeta bojkotirao Gaženicu, ali zato je došao Gotovina: "Milanović uvijek može sa mnom na jedrenje"

Foto: FAH

NOVA zadarska trajektna luka u Gaženici službeno je otvorena u 11:45 sati, kada je u njoj pristao Jadrolinijin trajekt "Jadran", s kojim je iz Preka na otoku Ugljanu doplovio ministar Prometa Siniša Hajdaš Dončić.

U Gaženicu je već uloženo milijardu kuna, podsjetio je Hajdaš Dončić, a konačno ulaganje s kamatama iznosit će oko dvije milijarde kuna. Najveći dio novca koji tek treba biti potrošen odnosi se na izgradnju novog, većeg terminala koji bi trebao omogućiti da Zadar postane matična luka za kruzere. Iako se radi o kapitalnom projetku, Gaženica je otvorena bez svečane ceremonije i velike pompe.

Kalmeta bojkotira novu luku

"Protivnik sam koncepta Fimi-medije, svi se toga sjećate. Sjećate se kako su se prije pet ili šest godina otvarale ceste koje nisu imale ni uporabne i građevinske dozvole. Radio se kirbaj, svirali su Hladno pivo i Severina, i na kraju niste imali ništa. Ja sam uvijek za funkcionalno otvaranje, kao ovo danas", kaže Hajdaš Dončić.

Ipak otvaranje je djelomičmo zasjenio nedolazak lokalnih čelnika, gradonačelnika Božidara Kalmete i župana Stipe Zrilića, kao i načelnika otočkih općina na Ugljanu i Pašmanu. Otočki načelnici nezadovoljni su smanjenjem broja trajektnih linija koje će voziti u staru gradsku jezgru, gdje su trajekti do sada pristajali, a Kalmeta i Zrilić nezadovoljni su privremenim rješenjem malog terminala u novoj luci.

"Privremeno rješenje može vrlo lako postati trajno, a to bi bila prava katstrofa. Bez prave zgrade terminala, ovaj projekt neće biti isplativ. Zgrada terminala kakva je planirana bi vraćala 60 posto cijele investicije. Imamo sjajnu prometnu i lučku infrastrukturu, a oni su umjesto zgrade terminala kao tičke na 'i' pričvrljili nekakvo privremeno rješenje i u jumbo jet ugradili motor od fiće", rekao je Kalmeta.

Gotovina: Milanović može doći na jedrenje kad god hoće

Na otvorenju luke u Gaženici zato se pojavio Ante Gotovina, koji je došao u društvu svog prijatelja, ministra obrane Ante Kotromanovića. I Gotovina ima svoje interese u novoj zadarskoj luci - planira u njoj graditi hladnjaču za skladištenje ribe za svoj biznis s tunama. "Luka nam je bitna za razvoj kompanije", kaže Gotovina.

Pitali su novinari Gotovinu i što misli o kruzerskom turizmu kojeg bi nova luka uskoro trebala dovesti u Zadar. Gotovina tvrdi da nije fan takve vrste turizma. Draže mu je, kako kaže, biti sam na moru. Iako, premijer Zoran Milanović, s kojim je jedrio i prije nekoliko dana, na njegovom je brodu uvijek dobrodošao.

"Može doći kad god hoće. Pa predsjednik hrvatske vlade je uvijek svugdje u Hrvatskoj dobrodošao", rekao je Gotovina.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.