Kanadski liberali razbijaju "politički tabu" i najavljuju veći porez za bogate

Screenshot: Vice/YouTube

VOĐA kanadskih liberala u opoziciji Justin Trudeau u ponedjeljak se zavjetovao da će smanjiti poreze srednjem sloju i podići bogatima u nastojanju da zadrži prednost pred vladajućim konzervativcima ususret izborima koji će se održati u listopadu.

Trudeau, sin bivšeg kanadskog premijera Pierrea Trudeaua, ponajviše je zaslužan za uspjeh Liberalne stranke od 2013. godine kad je preuzeo vodstvo, ali u posljednjim mjesecima gubi trku s konzervativcima aktualnog premijera Stephena Harpera.

Konzervativci bilježe rast popularnosti od prošle jeseni, kad su promijenili kurs i najavili porezne olakšice i druge povlastice.

Trudeau je u odgovoru na promjenu smjera Harperove politike rekao da su konzervativci suviše fokusirani na blagostanje bogatih.

Liberal je rekao da će, ukoliko pobjedi na izborima, smanjiti porez srednjem sloju s 22 na 20.5 posto i istovremeno povećati poreze ljudima koji zarađuju više od 200,000 kanadskih dolara s 29 na 33 posto.

Reuters ističe da je riječ o potezu koji je godinama predstavljao politički tabu.

"U posljednjih deset godina Stephen Harper je ignorirao ljude koji su najzaslužniji za uzdizanje naše ekonomije, ljude koji su prisiljeni raditi sve duže za sve manji dio kolača," rekao je Trudeau pobornicima stranke okupljenima u Gatineau, u blizini Ottawe.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.