Karamarko se ljuti na vladajuće jer ga nisu pozvali na misu za domovinu: "Oni su na taj dan napuštali sabornicu"

PREDSJEDNIŠTVO HDZ-a nije se uspjelo dogovoriti treba li se stranka, optužena za korupciju u slučaju Fimi medija, nagoditi s tužiteljstvom ili nastaviti pravnu borbu. Prije konačne odluke, vodstvo stranke će se konzultirati s pravnim stručnjacima.

Da u vodstvu HDZ-a ozbiljno razmišljaju o nagodbi u slučaju Fimi media, ali da ima i onih koji ne bi priznali da je HDZ kriv za izvlačenje novca iz državnih tvrtki i punjenje crnog stranačkog fonda, nego na sudu nastavili dokazivati nevinost stranke, potvrdio je nakon sjednice Predsjedništva predsjednik Tomislav Karamarko.

Bit će pametniji nakon skorih konzultacija s pravnim ekspertima, pa dotad odbija sasvim direktno odgovoriti kojoj je opciji on skloniji, ponavljajući da novo vodstvo stranke nije za ništa krivo. "Ja sam za individualiziranje tog krimogenog djelovanja nekih ljudi. Naravno, niti njima ne prejudiciram presudu jer su oni u postupku i postupku svoje obrane. Prema tome, ja sam sklon opciji iz koje će stranka što prije izaći iz fokusa, rekao bih, tog pravnog postupka jer nije u redu da se nas se sve skupa kolektivno kriminalizira i da se stranka sotonizira", istaknuo je Karamarko.

Hoće li naći jeftinije odvjetnike?

O odluci nagodba ili nastavak suđenja, ovisit će i hoće li HDZ nastaviti zastupati odvjetnici Tomislav Penić i Davor Budin koji stranku koštaju 250 000 tisuća kuna mjesečno na ugovor od dvije godine, dakle čak šest milijuna kuna, ili će ih, kao što se neslužbeno doznaje, zamijeniti jeftinijim.


No, dok odluka ne bude donesena, predsjednik stranke o tome ne govori. Nakon jučerašnjeg priopćenja kojim je prihvaćanje konsenzusa oko nacionalnih razvojnih ciljeva uvjetovao izgradnjom Pelješkog mosta, o inicijativi predsjednika države danas je progovorio i usmeno.

"Puno puno toga je pitanje konsenzusa, a ne samo pitanje budućnosti, to je najvažnije, ne samo pitanje odnosa prema sindikatima i sindikalnim pravima, sve je to jako bitno. Mi smo raspoloženi za razgovor, apsolutno, ali to je jedna kompleksna tema, ali rekao bih, jedan širi paket koji ima svoju težinu", kaže predsjednik HDZ-a.

HDZ-ovce nisu pozvali na misu za domovinu i polaganje vijenaca

U razgovoru o konsenzusu, Karamarko bi uvrstio i jučerašnju misu za domovinu i protokolarno polaganje vijenaca na Mirogoju na koje vladajući nisu pozvali nikoga iz HDZ-a.

"To se tako ne radi. To je jedan isključivi stav jer Dan državnosti je dan svih nas, a pogotovo ga najmanje mogu svojatati oni, nemojte se ljutiti, koji su na taj dan imali neke sasvim druge stavove ili bili suzdržani ili napuštali sabornicu", smatra Karamarko.

Glavni razlog zbog kojeg su vladajući kroz usta predsjednika države zatražili konsenzus je, smatra šef najveće oporbene stranke, pitanje podrške HDZ-a vladajućima oko dokidanja kolektivnih ugovora u državnim i javnim službama.


"Naravno, o svemu možemo pričati. Mi ćemo poduprijeti dogovor socijalnih partnera, ali prije svega, podupiremo razgovor na ravnopravnoj osnovi, nikako imperativni ton koji dirigira Vlada", poručuje Karamarko.

Šeks i Kosor dobili utješna mjesta u Saboru

Predsjedništvo HDZ-a odlučilo je Vladimira Šeksa i Jadranku Kosor, smijenjenima s mjesta potpredsjednika Sabora, utješiti šefovskim pozicijama u saborskim radnim tijelima.

Šeks bi umjesto Ane Lovrin trebao šefovati Nacionalnim vijećem za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije, a Jadranka Kosor ipak će biti predsjednica, ali saborskog Odbora za obitelj, mladež i sport, i to umjesto dosadašnjeg šefa Darka Milinovića.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.