Kardinali se okupili u Vatikanu, počele pripreme za konklave: Ime novog pape doznat ćemo za desetak dana?

Foto: AFP

KARDINALI iz svih dijelova svijeta danas će se sastati kako bi započeli proces izbora novog poglavara Katoličke crkve. Kongregacije kardinala trebale bi se održavati svaki dan, sve do 11. ožujka, kada se očekuje početak konklave za izbor novog pape. Proces izbora krenuo je nakon što je papa Benedikt XVI. odlučio odstupiti, što je bio prvi takav slučaj u posljednjih 600 godina.

U devet sati počela je prva sjednica na kojoj kardinali, osim o pripremama konklave, raspravljaju i o budućim izazovima Crkve i diskretno važu tko bi mogao biti budući kandidat za poglavara Katoličke crkve. Pretpostavlja se da će se Kardinalski zbor osvrnuti i na skandale koji potresaju crkvu, poput prošlotjedne ostavke edinburškog nadbiskupa Keitha O'Briena zbog optužbi za nedolično ponašanje. On je, inače, u priopćenju priznao da je njegovo seksuapno ponašanje u prošlosti bilo ispod standarda njegove fuknkcije.

Prvi sastanak kardinala, koji je započeo danas ujutro, predvodi kardinal Angelo Sodano. Pretpostavlja se da će kardinali ubrzati proces izbora koliko god budu mogli, budući da im je u cilju da novi papa stupi na dužnost prije početka "Velikog tjedna", odnosno 24. ožujka.

Početak konklava najavljen je za 11. ožujka, a povijest pokazuje da traju dva do četiri dana. Kardinali će se zatvoriti u Sikstinsku kapelu i glasovati sve dok ne izaberu novog papu dvotrećinskom većinom. Za tu prigodu u Sikstinsku kapelu će se postaviti posebna peć i dimnjak. Vjernici na Trgu svetog Petra i oko milijardu i 200 tisuća vjernika diljem svijeta čekat će rezultat. Listići na kojima su kardinali glasovali se spaljuju, a dodaju se kemikalije za crni dim, ako papa nije izabran i za bijeli, ako je izabran, a tada se oglašavaju i zvona bazilike svetog Petra.

Nakon što izabrani kardinal prihvati izbor za papu, bira i kojim će se imenom zvati. Odlazi u "sobu suza" gdje odijeva papinsku odoru, a unaprijed budu pripremljene tri veličine: mala, srednja i velika. I onda se novi papa pojavljuje na balkonu, a kardinal protođakon proglašava da "Habemus Papam" - imamo Papu.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.