Karla progovorila o ropstvu u BiH: Marinkovići i majka mi nisu dali spavati u kući, spavala sam u štali

KARLA, 19-godišnja djevojka iz Njemačke spašena prije desetak dana iz ropstva u Bosni i Hercegovini, progovorila je o stravičnom maltretiranju kroz koje je prolazila. Iako se fizički osjeća znatno bolje u odnosu na ono kako je izgledala nakon što su je spasili iz ropstva, psihički je i dalje u teškom stanju. Saslušana je u sigurnoj kući u koju je smještena nakon uhićenja njenih zlostavljača Milenka i Slavojke Marinković iz Karavlaha kod Kalesije.

Kako prenosi Dnevni avaz, istražiteljima je progovorila o ponižavanju i fizičkom zlostavljanju, ali još nije potvrdila sumnje o seksualnom zlostavljanju. Ispričala je kako joj Marinkovići i njena majka Kristina nisu dozvoljavali da spava u kući pa je bila primorana spavati u štali. Svakodnevno su je tukli, o čemu svjedoče ozljede po njenom tijelu, a na rukama su joj vidljivi nekoliko godina stari lomovi prstiju. Za Marinkoviće je obavljala najteže fizičke poslove, koje nisu mogli podnijeti ni snažniji muškarci. Čak su je znali gađati i srpom "zbog neposlušnosti".

Marinkovići nasilni bili i prema policiji

Prema svjedočenjima susjeda, uz Milenka i Slavojku Marinković te Milenkovu drugu ženu koju si je doveo iz Njemačke, Karlinu majku Kristinu, djevojku je zlostavljao i ostatak porodice Marinković. Marinkovići su bili nasilni čak i prema policajcima koji su došli spasiti Karlu i uhititi njene zlostavljače.

Kako je izvijestila policija, Milenko i Slavojka nisu pružali otpor i odmah su se predali, ali su policajce napali Milenkova kćer i zet. Milenkov zet Luka počeo je vrijeđati policiju, a njegova žena Monika, Milenkova kći, s leđa je nasrnula na jednog policajca i udarila ga tri puta. Oboje su nakon toga uhićeni. Susjed Sead Makalić, koji je otkrio ovaj stravičan zločin i pomogao u spašavanju Karle, uskoro bi se zbog prijetnji porodice Marinković trebao naći pod policijskom zaštitom.

Tjerali je da poput kobile vuče zaprežna konja, po licu je rezali vrućim nožem, tjerali je da jede stočnu hranu i tjerali je na seks sa psima

Sad kad su bračni par Milenko i Slavica Marinković u pritvoru, njihovim se susjedima razvezao jezik o svemu onome čemu su svjedočili tijekom godina, a o čemu u strahu pred Marinkovićima nisu nikome ništa govorili.

Tako je Esed Resić za Bportal.ba ispričao kako je jednom prilikom vidio nesretnu djevojku kako vuče zaprežna kola umjesto konja: "Govorili su `hija, hija`, kao da tjeraju konja. Pogledam, ne vidim konja. Onda vidim da ona vozi kola, dok se oni smiju". Potvrdio je kako su osim Marinkovića djevojku zlostavljali i njihovi rođaci.

Drugi stanovnik ovog sela ispričao je kako je vidio Marinkoviće kako nesretnu djevojku tjeraju da skoči sa velikog plasta sijena. "Smijali su se i govorili joj da ne smije skočiti na noge, već na glavu, kao da skače u vodu", kaže on.

Susjedi pričaju i kako je fizičko zlostavljanje djevojke sezalo do te mjere da su je po licu rezali vrućim nožem, tjerali je da jede stočnu hranu, a zlostavljali su je i seksualno. Osim što su je tjerali na seks mnogim muškarcima koje su dovodili u kuću, navodno su je tjerali i na seks sa psima i pritom se smijali.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.