Karlovački HDZ se ograđuje od člana koji je na Facebooku veličao NDH

Screenshot: Facebook

KARLOVAČKI HDZ ogradio se u utorak od navoda predsjednika HDZ-ova ogranka gradske četvrti Zvijezda, Branka Škrtića, koji je na svome Facebook profilu, uz ostalo, napisao kako nije demokratski da se "zabranjuje okupljanje A-HSP na Jelačić placu, pod krinkom okupljanja ustaša, a istovremeno dozvoljava avetima partizanskima da se šetaju po Kumrovcu", te kako je "NDH bila dobro uređena država", no da je "imala jednu manu, a to je što je propala".

Predsjednik karlovačkog ogranka HDZ-a, Damir Mandić, izjavio je danas Hini kako će stranka vezano za Škrtićeve navode na njegovom Facebooku u idućim danima poduzeti korake predviđene stranačkim Statutom.

Od opomene do isključenja

O tome će odlučivati Predsjedništvo i Gradski odbor stranke, a moguće su kazne od opomene do isključenja iz stranke, rekao je Mandić, ocjenjujući da Škrtićevi istupi nisu sukladni programskim načelima stranke.

"Njegovi istupi nisu sukladni programskim načelima. Iako je Hrvatska demokratska država gdje svatko može reći što misli, smatramo da ljudi koji se bave politikom i zauzimaju pozicije u stranci moraju biti odgovorni za svoje javno djelovanje", rekao je Mandić.


Naglašava da je Škrtić nastupao u svoje osobno ime, no da su HDZ-u neprihvatljive bilo kakve izjave koje toleriraju bilo koji totalitarizam, rasizam ili nekritičke govore.

Mandić napominje da HDZ ne prihvaća bilo kakav govor mržnje, isključivosti po bilo kojoj osnovi, nacionalnoj, vjerskoj ili političkoj.

> Karlovački HDZ-ovac: Mala je razlika između Biblije i ustaških načela

Branko Škrtić je na svom Facebook postu, objavljenom krajem prošlog tjedna, poručio ministru unutarnjih poslova kako nije demokratski da se "zabranjuje okupljanje A-HSP na Jelačić placu, pod krinkom okupljanja ustaša, a istovremeno dozvoljava avetima partizanskima da se šetaju po Kumrovcu", te da se "ustaška načela u deset stavki malo razlikuju od Svetog pisma".

Između ostalog piše i da "je HDH bila dobro uređena država, a i sustav je bio dobro razrađen, no imala je NDH jednu manu, a to je što je propala. Sad imamo na krvi stečenu Domovinu, štujmo nju, štujmo njene ratnike, napravimo odmak od gubitničkih ideologija", naveo je Škrtić.

"Borba za demokraciju"

Branko Škrtić danas je za Hinu rekao kako nije ustaša, da je ponosni časnik u miru Hrvatske vojske "koja jednako negira i partizane i ustaše, jer ni jedni ni drugi nisu bili ni do koljena Hrvatskoj vojsci".


Tvrdi kako je Facebook post njegova "borba za demokraciju" i dodaje kako osuđuje nacizam i fašizam te da je demokrat.

"Ja sam antifašist, osuđujem fašizam, nacizam, strašno, demokrat sam. NDH je bila kvislinška tvorevina gubitničke ideologije i ne bi propala da je bila uspješna. S gnušanjem odbacijem pomisao da sam ustaša", rekao je Hini Škrtić.

Branko Škrtić bio je prvi ratni vojni zapovjednik 3. bojne 2. gardijske brigade, a u studenom prošle godine sedam dana štrajkao je glađu na braniteljskom prosvjedu u Savskoj ulici u Zagrebu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.