Katastrofa: UN porukom obavijestio 200 000 izbjeglica da ukidaju donacije hrane

Foto: 123rf

"PRIMORANI smo donijeti neke teške odluke", napisao je UN sirijskim izbjeglicama u Jordanu. Više od 200.000 Sirijaca koji tamo žive putem sms poruke saznali su da pomoć u hrani od UN-a više neće uopće dobivati, piše Huffington Post.

Svjetski program hrane već dulje upozorava da je kriza skroz stanjila zalihe fondova, zbog čega su morali srezati resurse koje mogu ponuditi izbjeglicama u Jordanu. No, izbjeglice tvrde da ih je obavijest totalno iznenadila.

"Što da radim? Prodajem tijelo za svoje tri djevojčice?", rekla je izbjeglica za Buzzfeed.

Izbjeglice očajne

Ranije ovog mjeseca 220.000 izbjeglica koji žive u urbanim zajednicama u Jordanu obaviještene su da će u potpunosti izgubiti vaučere s hranom. Dosad su dobivali 14 dolara mjesečno, no sada neće više dobivati pomoć od Svjetskog programa hrane, rekla je kanadska glasnogovornica organizacije Julie Marshall.

Prilike za sirijske izbjeglice sada izgledaju još tamnije.

Sada se mogu ili vratiti u konfliktnu zonu u Siriji, pokušati preživjeti u izbjegličkom kampu, ili pokušati visoko rizičan put u Europu.

Samo ove godine 2 500 migranata poginulo je pokušavajući stići do Europe preko Mediterana, pokazuju podaci UNHCR-a.


"Bili smo prisiljeni donijeti neke teške odluke, jer ne možemo više priuštiti ovakvu razinu pomoći, zbog manjka resursa, rekla je Marshall.

Svjetski program hrane rasteže zalihe

Potvrdila je kako je Sirijcima obavijest zaista stigla putem sms poruke, zato jer je to, tvrdi, najučinkovitiji način da obavijesti stignu do izbjeglica.

Trenutno u Jordanu živi 630 000 sirijski izbjeglica.

Unatoč svim rezanjima, Svjetski program hrane i dalje se muči s kontinuiranim programima pomoći. Kako bi mogla nastaviti pomagati, organizacija hitno treba 236 milijuna dolara, kako bi dostavila pomoć i hranu do studenog.

Marshall je dodala kako su mnogi Sirijci rasprodali sve svoje vlasništvo, štede na medikamentima, a mnogi od njih ispisali su djecu iz škole kako bi mogla pomagati prehranjivati obitelj.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.