Kina namjerava biti prva nacija koja će spustiti sondu na "tamnu stranu Mjeseca"

Foto: Bart van Leeuwen/Flickr

KINEZI unutar sve ambicioznijeg svemirskog programa namjeravaju pokušati prvo slijetanje sonde na drugu, kolokvijalno nazvanu "tamnu stranu Mjeseca", rekao je tamošnji vodeći inženjer.

Misija Chang 4 se planira do 2020. godine, rekao je danas Zou Yongliao iz odjela Kineske akademije znanosti posvećenog istraživanju Mjeseca u intervjuu za državni CCTV.

> Rusija se vraća na Mjesec

Zou kaže da je cilj misije istraživanje geoloških uvjeta na drugoj strani Mjeseca koje bi trebalo dovesti do postavljanja radio teleskopa i "ispuniti prazninu" u poznavanju svemira.

Radio poruke sa zemlje ne mogu doprijeti do "tamne strane Mjeseca" zbog čega ona predstavlja idealnu lokaciju za osjetljive instrumente.

Kina je sljedeću lunarnu misiju najavila za 2017. godinu kada će pokušati slijetanje letjelice bez posade, prikupljanje uzoraka s mjesečeve površine i njihovo vraćanje na Zemlju. Ukoliko misija bude uspješna, nacija će biti treća u nizu, nakon SAD-a i Rusije koja je uspješno izvela takav poduhvat.

Kineski program istraživanja Mjeseca je dobio ime prema mitološkoj božici i već je rezultirao lansiranjem dviju orbitalnih sondi i slijetanjem letjelice opremljene roverom na Mjesec u 2013. godini, piše AFP.

Kina je prvog astronauta poslala u svemir 2003. otkad provodi seriju sustavnih i promišljenih koraka koji uključuju izgradnju eksperimentalne svemirske stanice i potencijalno ponovno slijetanje na Mjesec.