King Size zatvara Festival svjetskog kazališta

Foto: Simon Hallstrom

FESTIVAL svjetskog kazališta večeras se u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM) nastavlja švicarskom glazbenom hit predstavom "King Size" Christopha Marthalera u izvedbi Theatrea Basel, koja će sutra i zatvoriti ovogodišnji festival.

"King Size" duhovito je i zabavno djelo, blisko vodvilju i bulevarskom teatru, a u intimnom okruženju kreveta velikog formata u jednoj hotelskoj sobi progovara o kiču, dobrom i lošem ukusu te kompliciranosti muško-ženskih odnosa, osamljenosti i potrebom za bijegom u fantaziju, ističu u ZKM-u.

Švicarska predstava donosi kičastu scenografiju građanske spavaće sobe, spajajući kanone televizijskih sapunica, operne arije i pop standarda, burleske i teatra apsurda Samuela Becketta.

U najavi se naglašava visoko estetizirana i sjajno koreografirana suigra odličnih izvođača na pozornici gdje "Bach i Wagner nalaze sličnosti s ozbiljnom glazbom Michela Polnareffa i skupinom Jackson Five".

Naglasak je i na melankoličnoj, sanjarskoj i čeznutljivoj atmosferi, u kojoj poznati kazališni inovator Marthaler, spajajući zabavu, melankoliju i poeziju, istražuje mogućnosti približavanja znanosti i teatra, a za što je dosad dobio niz najviših kazališnih priznanja.

Švicarska glazbena predstava u Zagreb dolazi samo nekoliko mjeseci nakon premijere. Na programu je i sutra, 5. listopada, i njome će biti zatvoreno 11. izdanje Festivala, koji je i ove godine, u gotovo mjesec dana trajanja, prikazao nove forme europskog teatra.

Dramski i operni redatelj Christoph Marthaler (1951.) već je gostovao na Festivalu svjetskog kazališta u Zagrebu 2009. godine, kada je prikazana njegova "Vinska mušica" u kojoj se bavio znanstvenom esencijom ljubav

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.