Kisik za bolesnu djecu ipak nije besplatan: HZZO pokriva premale doze, roditelji ga i dalje moraju kupovati

Foto: M.P.Š.

RODITELJI djece s invaliditetom su se požalili kako kisik za bolesnu djecu, unatoč obećanju iz HZZO-a, ipak nije besplatan. Naime, kako tvrde, ne dobivaju sva djeca dovoljne količine potrebnog kisika pa ga roditelji i dalje moraju sami plaćati.

"Nakon izjave za medije koju je dao gospodin Varga, ravnatelj HZZO-a 22.01.2014. g. nakon 54. redovne sjednice Upravnog vijeća HZZO-a, da je donesena odluka da se osiguranim osobama, koje su ostvarile pravo na bocu s kisikom sukladno Pravilniku o ortopedskim i drugim pomagalima, omogućuje opskrba i punjenje boca kisikom na teret sredstava obveznog zdravstvenog osiguranja, smatramo da je nužno upozoriti javnost da se radi o još jednoj odluci koja nije u skladu sa stvarnim potrebama djece i odraslih osoba ovisnih o terapiji kisikom.

Naime, mjesečni troškovi za pacijente i njihove obitelji iznose od minimalno 4 punjenja po 94,48 kn po boci (ukupno 377,92 kn mjesečno), pa na više, ovisno o potrebama djeteta. HZZO je u Pravilnik uvrstio šifru za punjenje samo 2 boce kisika u periodu od 3 mjeseca (140,70 kn za 3 mjeseca) uz mogućnost da kod povećane količine pulmolog prepiše preporuku. Tu je procjena o povećanoj količina prepuštena svakom pulmologu ponaosob što nama iz iskustva roditelja i pacijenata govori da pravo neće biti jednako ostvarivo za sve pacijente. Nadalje, također nisu uzeti u obzir niti troškovi koje roditelji sami snose do punionica, jer se one u većini slučajeva nalaze i na udaljenosti od 50 km. Iako smo mi u svojim zahtjevima tražili da se ti troškovi pokriju kroz putne naloge ili dostavom na kućne adrese, taj zahtjev je u potpunosti izignoriran. Također, nigdje nije navedeno o kojem se tipu punjenja radi. Razlika je da li se boca puni na 150 ili 200 bara, jer također utječe na trajanje protoka kisika.

U Pravilniku je jasno vidljivo da je cijena koju HZZO plaća za punjenje boca kisikom 70,35 kn, pa se postavlja opravdano pitanje zašto su roditelji djece ovisne o terapiji kisikom primorani plaćati 94,48 kn punjenje? Ako dobavljač ima svoju računicu kod isporuke na teret HZZO-a, zar se uistinu dodatna dobit mora ostvarivati na teret roditelja teško bolesne djece koji od svojih ionako malih naknada pokrivaju terapije i rehabilitaciju koja nije osigurana od strane sustava?

Nažalost, u medijskom istupu gospodina Varge pokazala se točnom narodna izreka `tresla se brda, rodilo se skoro pa ništ`", stoji u priopćenju kojeg potpisuje radni tim "Pomozimo djeci s invaliditetom".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.