Komunistima zabranjeno natjecanje na lokalnim izborima u Ukrajini

Ilustracija: rosaluxemburg/Flickr

UKRAJINSKO ministarstvo pravosuđa zabranilo je komunističkim strankama da se natječu na dolazećim lokalnim izborima u listopadu, javlja Radio Free Europe.

Ministar pravosuđa Pavlo Petrenko rekao je 24. srpnja da se zabrana odnosi na Komunističku stranku Ukrajine, Komunističku stranku ukrajinskih radnika i seljaka i Reformiranu komunističku stranku.

Ministar je također obećao da će pokrenuti formalnu tužbu s ciljem zabrane rada stranaka.

Komunistička stranka Ukrajine, čiji vođa Petro Simonenko najavljuju izlazak na izbore usprkos zabrani, predstavlja značajnu političku snagu u Ukrajini s 13 posto glasova osvojenih na parlamentarnim izborima 2012. godine, ali je njena popularnost u osipanju zbog podrške bivšem proruskom predsjedniku Viktoru Janukoviču. 

Lider Ruske komunističke stranke (u Ukrajini) Genadij Zjuganov odluku je nazvao "čistom odmazdom protiv političkih protivnika".

> Sve je spremno za "dekomunizaciju" Ukrajine

Komunistička stranka Ukrajine je doživjela raskol 2000. godine, nakon kojeg su formirane dvije nove stranke. Reformirana komunistička stranka i Komunistička stranka ukrajinskih radnika i seljaka. Navedene partije nisu sudjelovale u izborima održanima 2012. i 2014. godine, dok je Komunistička stranka Ukrajine na izborima 2014. dobila manje od 4 posto glasova, piše RFE.

Ukrajina je u travnju donijela nekoliko zakona koji zabranjuju korištenje simbola iz Sovjetske ere i službeno odbacila komunističku ideologiju proglasivši bivše vlade, na vlasti od 1917. do 1991. godine, kriminalnim režimima koji su provodili politiku terora. Novi zakoni na jednak način tretiraju i nacizam.

> Ukrajina zabranila komunističku i nacističku propagandu

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.