Konačni kraj drame: Putnici s ruskog broda zatočenog u ledu na Antarktici stigli u Australiju

Ilustracija: Guliver image/Getty images

EKSPEDICIJA koju su činila 52 znanstvenika i turista napokon je stigla u Australiju, našavši se tako na kopnu po prvi put otkako su spašeni s broda koji je još prije tri tjedna bio zarobljen u ledu na Antarktiku.

Vođa ekspedicije Kris Chris Turney novinarima je u lučkom gradu Hobartu rekao da još uvijek nije razjašnjeno tko će platiti operaciju njihovog spašavanja.

Turney i ostali članovi ekspedicije, koju su činili znanstvenici, turisti i novinari, evakuirani su s ruskog broda Akademik Šokalski zarobljenog u ledu. Bili su prebačeni na australski brod za spašavanje koji je s njima nastavio put do Australije.

Složena spasilačka operacija koju je predvodila Australija tijekom dva tjedna mobilizirala je znatne snage u ljudstvu i opremi u pokušaju oslobađanja broda MV Akademik Šokalski, blokiranog na stotinjak kilometara istočno od francuske baze Dumont d'Urville.

Nakon francuskog ledolomca Astrolabea i australske Aurore koji nisu uspjeli slomiti debeo led, kineski ledolomac Xue Long (Snježni zmaj) došao je najbliže ruskom brodu usprkos nevremenu i santama leda.

Njegov helikopter omogućio je početkom siječnja evakuaciju 52 putnika, turista i znanstvenika s Šokalskog na Auroru, ali je i sam Snježni zmaj postao zatočenik "bijelog pakla".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.