Konačni rezultati: Promet u trgovini na malo realno pao 1,8% na godišnjoj razini

 Ilustracija: scx.hu

PREMA kalendarski prilagođenim podacima, nakon četveromjesečnih pozitivnih godišnjih stopa rasta, zabilježen realan godišnji pad prometa u trgovini na malo od 1,8% (nominalno -2,3%), dok desezonirani podaci potvrđuju realan i nominalan mjesečni pad od 0,8%, čime su potvrđeni preliminarni rezultati.

Spomenuta godišnja realna stopa pada predstavlja najvišu negativnu stopu od ožujka 2013. godine, navodi se u analizi RBA.
 
Promotrimo li promet u trgovini na malo po trgovačkim strukama prema izvornim, neprilagođenim indeksima vidljivo je, da u prvih pet mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje lani, rast prometa bilježe motorna vozila, dijelovi i pribor za motorna vozila, motocikli i dijelovi te motorna goriva i maziva koji u strukturi ukupnog prometa zajedno čine 23%, a bilježe veći promet za 5,5% odnosno 0,3%.
 
Ostale nespecijalizirane prodavaonice, specijalizirane prodavaonice živežnim namjernicama te tekstil, odjevni predmeti, obuća i kožni predmeti bilježe u prvih pet mjeseci godišnji rast prometa od 8,7%, 1,4% odnosno 1,8%.
 
Istovremeno, udjelom najznačajnija trgovačka struka, nespecijalizirane prodavaonice pretežito živežnim namjernicama, (37,5% u strukturi ukupnog prometa) ostvarila je godišnji pad prometa od 2,4%.
 
"Cijela 2014. godina mogla bi donijeti vrlo blagu realnu godišnju stopu rasta prometa u trgovini na malo (+0,2%) čemu će doprinijeti niska baza i očekivano dobri podaci iz turističkog sektora. Ipak, (zamjetniji) oporavak ograničavati će i dalje teška situacija na tržištu rada, nastavak razduživanja sektora stanovništva  te potrošački pesimizam koji proizlaze iz lošijih očekivanja gospodarskog oporavka i tržišta rada.“ smatraju analitičari RBA.
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.