Konzul jači od zakona: Madunić godinu dana zatvora u Bosni rješava sa 18 tisuća eura!

Foto: croatia.ch

KAO ŠTO je Index već najavio prije par mjeseci, bivši konzul RH u Švicarskoj i vlasnik propale tvrtke Virgula Ante Madunić, pobjegao je od izvršenja pravomoćne kazne od godine dana u susjednu Bosnu, dobio državljanstvo i sada na sigurnom čeka rasplet situacije.

Premda je u Hrvatskoj za njim raspisana tjeralica, to nije od nikakvog značaja, budući da Madunića štiti novostečeno državljanstvo dobiveno temeljem zasluga u promicanju dizanja utega u BiH.

Možda ne bude trebao platiti ni eura

Sada je Madunić u posve komfornoj situaciji u kojoj može iskoristiti blagodat bosanskog zakona koji omogućava da se kazne do godine zatvora - plate. Dan 100 KM. Cijele muke oko pravomoćne presude Madunić bi se riješio sa za njega izuzetno povoljnih 18 tisuća eura.

Da do toga dođe, trebao bi se provesti postupak pred bosanskim sudom, koji Maduniću može čak i uštedjeti koji euro ako ga osude na uvjetnu kaznu zatvora.

U svakom slučaju, strože ga od hrvatskog suda ne mogu osuditi, a blaže svakako mogu.

Kupce stanova na Pazdigradu olakšao za 4,5 milijuna eura, a nije skinuo hipoteku banke

Traženih 18 tisuća eura Madunić bi trebao lako skupiti jer mu za vratom pušu i kupci stanova na splitskom Pazdigradu. Ljudi su stanove platili, ali ih ne mogu upisati kao vlasništvo, jer je Madunić propustio novac proslijediti Hypo banci koja je dala kredit za gradnju. Stanari su ogorčeni, strahuju od pljenidbe pošto su stanovi pod hipotekom. Prevara je teška priličnih 4,5 milijuna eura.

Pravo je pitanje gdje je novac, budući da je Madunićeva Virgula završila u blokadi s ogromnim minusom i brojnim neisplaćenim vjerovnicima, uključujući i državu.

U svakom slučaju, čini se kako Madunić ne bi trebao imati većih problema regulirati kaznu u BiH. Pretpostavlja se da ipak nije sve utrošio u projekt poslovnog tornja na splitskim Lokvama, koji već poprilično dugo čeka na realizaciju.

Madunić siromašan kao crkveni miš: Sklonio svu imovinu na druge osobe

Kako smo pisali, Madunić je pravomoćno osuđen na godinu zatvora zbog prevare obitelji Cuzzi, koja je naslutila nevolje s hipotekom na Pazdigradu pa su odustali od stana i sklopili s Madunićem ugovor o povratu 140 tisuća eura. Novac, međutim, nisu nikada dobili.

Madunić je obećavao da će vratiti novac čak i kada je osuđen. To mu je bio posljednji argument kojim je htio odgoditi služenje kazne. Kada ni to nije pomoglo, jednostavno se izgubio. Dao petama vjetra. U Remetinec nije došao, dok se pravna država mobilizirala, bilo je prekasno. Već je bio s druge strane granice. Na sigurnom.

Maduniću je potvrđena nepravomoćna zatvorska presuda koju mu je izrekao Općinski sud u Sinju, no uz jedan bitan detalj. Županijski sud maknuo je iz presude obavezu da Madunić kao fizička osoba vrati novac Cuzzijevima. Sud se pozvao na parnicu koju su Cuzzijevi dobili u svoju korist, no od toga je mala korist jer su tužili Virgulu, tvrtku koja je u blokadi s brojnim dugovanjima i vjerovnicima.

Da je nepravomoćna presuda u tom dijelu ostala na snazi, Cuzzijevi bi imali kakvu-takvu nadu da naplate štetu izravno od Madunića kao fizičke osobe, mada je i to relativno s obzirom da je sva imovina sklonjena na djecu i druge osobe.  

Bosancima 100 maraka za dan zatvora - preskupo

Bosanci su, inače, uveli mogućnost plaćanja kazne do godinu zatvora kako bi napunili proračun. No, mjera nije polučila očekivani efekt jer je na bosanski standard 100 KM za dan zatvora jednostavno - preskupo. Maduniću neće biti...

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.