Kosovo na jesen počinje pregovore s Europskom unijom o zaključivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju

Foto: Guliver Image / Getty Images

DVA GLAVNA prioriteta Kosova u okviru procesa europskih integracija su proces pregovaranja o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) i proces ispunjavanja kriterija za viznu liberalizaciju, izjavio je premijer Kosova Hashim Thaci danas u Prištini na prvom sastanku Pregovaračke ekipe Kosova za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Premijer je istaknuo da je početak pregovora o SSP-u između Kosova i Europske unije (EU) povijesni trenutak u europskim integracijama Kosova, javio je dopisnik agencije Anadolija

"Sporazum o Stabilizaciji i pridruživanju bit će prvi ugovorni sporazum koji nudi jasnu perspektivu u pravcu punog učlanjenja Kosova u EU", kazao je Thaci.

On je kazao da je proces liberalizacije viznog sistema, koji je jako važan za građane, jedan od glavnih prioriteta kosovske vlade i da je zato potrebno ispuniti tražene kriterije.

"Tražim od svakog od vas da aktivnosti i obaveze koje proizlaze iz procesa liberalizacije viza i pregovora o SSP-u tretira kao najveći mogući prioritet", kazao je Thaci.

Pregovaračka ekipa formirana je u veljači

Ministrica europskih integracija Vlora Qitaku, kao glavni pregovarač u pregovorima o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju s EU-om, izjavila je da je Vlada Kosova još u veljači formirala Pregovaračku ekipu koju čine ministar vanjskih poslova, ministar trgovine i industrije, ministar poljoprivrede, šumarstva i seoskog razvoja, ministar financija, ministar ekonomskog razvoja i ministar pravde.


"Pregovaračka ekipa će imati mandat voditi pregovore na političkom nivou i ponuditi jasan politički okvir za tehničke pregovore. Što se tiče pregovarača i radnih grupa složili smo se s Europskom komisijom da se pregovori organiziraju kroz tri radne grupe: Radna grupa za trgovinska pitanja, za približavanje zakonodavstva i za politiku suradnje", kazala je Qitaku.

Ona je istaknula da kosovska vlada očekuje da pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju počnu na jesen ove godine i da se završe na proljeće iduće godine.

Na pragu potpisivanja ugovora o slobodnoj trgovini

"O Sporazumu će se pregovarati u nekoliko rundi, počevši s dijelom o trgovini koji čini supstancijalni dio SSP-a. Smatramo da će biti 4-5 službenih sastanaka na nivou ministarske delegacije i veći broj sastanaka na tehničkom nivou. Većina sastanaka će biti održana u Bruxellesu", kazala je ministrica Qitaku.

Zamjenik ministra trgovine i industrije, koji predvodi Radnu grupu o trgovinskim pitanjima, Berbard Nikaj je izjavio da Kosovo ima iskustva u pregovaranju u oblasti trgovine, imajući u vidu da je Kosovo na pragu potpisivanja Sporazuma o slobodnoj trgovini.

Na sastanku je rečeno i da će SSP imati pravni status međunarodnog sporazuma, te da će imati od 500 do 800 stranica svrstanih pod 10 naslova.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.