Krah i u gradskoj blagajni: Kerumu proračun za 2011. godinu ostao tanak za 90 milijuna kuna!

KAKO SE i očekivalo, Kerum nije uspio skrpati ogromnu rupetinu u splitskom gradskom proračunu, koji je na koncu prošle godine ostao tanak za gotovo 90 milijuna kuna! Da nije bilo rebalansa s kraja prošle godine za koji je ruke dao i HDZ, rezultat bi bio još porazniji. Naime, Kerum je planirao u 2011. godini skupiti gotovo milijardu kuna. Da su želje jedno, a realnost drugo, shvatilo se već polovicom godine, kada je uprihođeno tek 331 milijun kuna! Kerum se branio da su skupili 6 milijuna kuna više nego u istom razdoblju prošle godine, no bilo je evidentno da Split očekuju teški dani. 

Samo za punjenje proračuna ne pitajte!

Istina o punjenju proračuna krila se kao zmija noge. Index je Gradu Splitu postavio pitanje u nekoliko navrata, no nije nam odgovoreno. Šefica gradskih financija Ljiljana Vučetić tek nam je početkom veljače poručila sljedeće. "Punjenje proračuna u velikoj mjeri ovisi o poreznoj politici i porezu na dohodak. Novi porezni zakoni unijet će promjene u punjenju gradskih proračuna. Inače, tradicionalno punjenje proračuna u prvom kvartalu tekuće godine je lošije u odnosu na kasnija razdoblja. Ni ova godina nije iznimka", odgovorila nam je na upit o stanju blagajne Vučetić.

Odgovorni znali, ali skrivali

Do konkretnih saznanja došao je, međutim, gradski vijećnik HDSSD-a Luka Roguljić, koji je na odgovor čekao više od tri mjeseca. Nije se previše iznenadio kada je saznao da je proračun ostao kratak za 90 milijuna kuna.

"Više sam puta ponavljao da je sadašnja realnost proračuna Grada Splita između 720 i 770 milijuna kuna. Na službene upite o prihodu Grada Splita čekao sam ravno tri i pol mjeseca! Banovina je do konca godine uspjela uprihoditi 740 i pol milijuna kuna. Više sam puta upozoravao i da je potreban rebalans proračuna za 2011. godinu s obzirom da se gradska blagajna ne puni odgovarajućom dinamikom. Zadani proračun iznosio je 997 milijuna kuna. Aktualna vlast na rebalans se odlučila tek nekoliko dana prije kraja godine, kada je skinuto 160 milijuna kuna. Odgovorni su tada znali stanje prihoda, ali su to skrivali cijelo vrijeme. I sada se pravdaju da će 90 milijuna kuna riješiti kroz prvi i drugi mjesec. Tako će, po tko zna koji put, puniti blagajnu unatrag na štetu tekuće godine", kaže Luka Roguljić.

Prvi kvartal za punjenje manjka iz prošle godine!

Bilo bi, dakle, vrlo zanimljivo da šefica financija Vučetić pojasni svoj navod kako je punjenje u prvom kvartalu lošije u odnosu na tekuća razdoblja. Punjenje je zapravo nikakvo, jer služi za pokrivanje manjka od 90 milijuna kuna, koliko nije realizirano po rebalansu proračuna od 828 milijuna kuna!

Kerum tako nastavlja svoj vrtoglavi pad. Ne samo da je povukao svoj imperij u provaliju, na rubu je i Grad Split, koji je sa ambicioznih milijardu i 150 milijuna kuna, o čemu je Kerum snivao u prvoj godini mandata, pao na mizernih 740 milijuna kuna! Nije samo problem s brojkama. Već i namjenom potrošenih sredstava. Kerum je sve slobodno iskoristio za zapošljavanje svojih kadrova u Banovini i gradskim tvrtkama te investicije koje idu direktno njemu u korist! Najveća, Zapadna obala, zapala je, međutim, u ozbiljne probleme i nije jasno kada će se i hoće li se uopće dovršiti!

Sredstva za Karepovac spiskana na krpanje proračunskih rupa!

Vijećnika Roguljića zanimalo je žarko i što je s namjenskim sredstvima za Karepovac, koja su isparila, nitko ne zna ni kako, ni zašto. Radi se o nekih 50-ak milijuna kuna. Evo do kakvih je saznanja došao.

"Građani Splita moraju znati da su namjenska sredstva za sanaciju Karepovca potrošena nenamjenski na krpanje proračunskih rupa u 2010. i 2011. godinu. Uplatnice se šalju građanima, a sredstva i dalje prikupljaju. Tko je potrošnju namjenskih sredstava za sanaciju Karepovca odobrio i potpisao za krpanje proračuna, kao i za manjak proračunskih prihoda, morat će ipak odgovoriti odgovorna osoba, gradonačelnik Grada Splita, dok bude sastavljao izjavu o fiskalnoj odgovornosti za 2011. godinu", kaže Roguljić.

Tako Split ulazi u posljednju godinu Kerumovog mandata. Ni traga onom blagostanju kakvo je nagovijestio. Nema stanova, nema novih radnih mjesta, uskoro neće više biti ni Marjana... Nadajmo se da će makar gradska blagajna izdržati još malo...

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.