Kraj pravosudne trakavica oko vlasništva Piškornice: Pobijedio Koprivnički Ivanec

Screenshot: YouTube

OPĆINA Koprivnički Ivanec ušla je danas na temelju pravomoćne sudske ovršne odluke u posjed Piškornice, koprivničkog odlagališta otpada na kojem je planirana izgradnja prvog nacionalnog regionalnog centra za gospodarenje otpadom (RCGO), strateškog projekta hrvatske Vlade financiranog novcem Europske unije.

Riječ je o višegodišnjem sporu Općine Koprivničkog Ivanca, u kojoj su na vlasti HDZ i HSS, i grada Koprivnice sa SDP-ovom koalicijom u kojem su obje strane pokušavale dokazati vlasništvo nad zemljištem gdje je odlagalište. Grad Koprivnica u sanaciju Piškornice godinama je uložio 34 milijuna kuna.

Kako je utvrđeno da je čestica pripada Koprivničkom Ivancu, Koprivnica je bila dužna prepustiti odlagalište susjednoj općini. S obzirom na to da će se na području Piškornice graditi regionalni centar za gospodarenje otpadom, razrješenje te pravosudne trakavice bilo je važno kako bi se projekt vrijedan 50 milijuna eura mogao neometano nastaviti.

Želježnjak traži člana u skupštini društva i vlasnički udio

Kako je koprivničkoj gradskoj upravi s vremenom postalo jasno da će Piškornica biti parcela susjedne općine, gradonačelnica Koprivnice Vesna Želježnjak zatražila je da grad ima člana u skupštini društva koje provodi projekt - RCGO Piškornica te vlasnički udio grada s obzirom na to da je u sanaciju odlagališta uložio 34 milijuna kuna.

Koprivnica štiti interese građana i poslovnih subjekata grada koji su godinama kroz cijenu odvoza otpada izdvajali novac i plaćali rad odlagališta otpada Piškornice te im je u interesu da s te osnove plaćaju nižu cijenu odvoza smeća, za razliku od korisnika u ostalim gradovima koji to dosad nisu činili, priopćila je gradonačelnica Želježnjak u srpnju. Kako je tada navela, grad će se koristiti svim pravnim sredstvima za ostvarenje svojih prava, tj. da osigura vlasnički udio u RCGO-u.


O zahtjevima grada RCGO Piškornica još se nije službeno očitovao. Ulazak Koprivničkog Ivanca na područje odlagališta potrajat će još koji dan s obzirom na to da su grad Koprivnica i Komunalac, koji se koristio Piškornicom, tražili da se razmontiraju određene nekretnine i vage. Općina Koprivnički Ivanec predlagala je preko opunomoćenika da otkupe sve što se tamo nalazi kako se ne bi dogodila stanka u dovozu otpada.

Zastupnik Koprivnice i Komunalca, odvjetnik Krunoslav Kunštić ustvrdio je kako neki podatci upućuju na to da čestica koja je pripala Koprivničkom Ivancu nije zakonito stečena.

Kunštić: Koprivnica nastavlja s borbom

"Nastavit ćemo se boriti i poduzet ćemo određene pravne radnje kako bismo to dokazali", rekao je.

"Komunalac će iseliti s čestice ono što mu pripada, točnije vagu i tri kućice. Mi smo bili za rješavanje ovog spora bez upletanja suda, no Općina Koprivnički Ivanec izrazila je želju za pokretanjem ovršnog postupka", rekao je Kunštić.

Odvjetnik Marko Kallay, koji zastupa Koprivnički Ivanec, rekao je da je "ovaj postupak samo jedan od tehničkih koraka u ostvarenju projekta Piškornica. Ni po kojim uvjetima ne želimo da dođe do zastoja projekta ni prestanka obavljanja djelatnosti. Sud je ovdje tehnički pomoćnik, a pregovori su kompleksni jer obuhvaćaju velik broj još neriješenih pitanja", rekao je.

S obzirom na to da se koprivničko smeće sada vozi na isto mjesto, ali na područje druge jedinice lokalne samouprave i više ga ne vodi gradsko komunalno poduzeće Komunalac, pitanje je određivanje nove cijene, a odvjetnik Kallay rekao je kako još nisu definirali nove cijene, no nada se da one neće biti na štetu Koprivničana.

To su u nekoliko medijskih istupa obećali i u koprivničkoj Gradskoj upravi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.