Kronologija Savske 66: Lažnim optužbama do prodaje dostojanstva

Foto: FaH, Index, M. P. Š.

ATMOSFERA straha koja se širi iz Savske 66 gdje šatordžije prosvjeduju već skoro pet mjeseci svakog dana uzima sve više maha. Osim prijetnji svima onima koji se ne slažu s višemjesečnim kampiranjem ispred Ministarstva branitelja, razvidna je i razlika između onog što je izrečeno te onog što se zaista i događalo.

Povod prosvjeda izjava koje nije ni bilo, a koju više nitko ni ne spominje

Podsjetimo kako je formalni povod za prosvjed bila je navodna izjava pomoćnika ministra branitelja Bojana Glavaševića da je izjednačio agresora i žrtvu.

"Ne mogu se ispričati za nešto što nisam rekao niti sam mislio reći, za nešto što je izvučeno iz konteksta. Ali ako je ta snimka, koja je izvučena iz konteksta, povrijedila neke ljude, onda mi je uistinu žao", rekao je Glavašević. 

Sporna Glavaševićeva izjava mjesecima kasnije past će u drugi plan i teško da je se itko sjeća, a uskoro glavni motiv postaje "borba protiv Jugoslavena".

Počelo je incidentom i napadom

Valja naglasiti da je dostojanstven prosvjed bez incidenata, kako se može često čuti iz Savske 66 zapravo i počeo incidentom. Prosvjednici su polili vodom i naguravali pomoćnika Glavaševića. Prvotno su se ograđivali od cijelog slučaja, no snimak nadzorne kamere odagnao je svaku sumnju u ono što se zapravo dogodilo.

"Svaki ozbiljan premijer pozvao bi predstavnike branitelja na razgovor", rekao je predsjednik Udruge 100-postotnih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata Đuro Glogoški. No, no kraju je ipak ispalo kako se susret dogodio.  

Glogoški tvrdio da nije bilo sastanka s premijerom, a onda smo doznali da jest

"Htio je razgovarati. Primljen je službeno u Ured predsjednika Vlade. Razgovarali smo više od sat vremena", potvrdio je premijer Milanović objašnjavajući kako je kod njega došao Glogoški kao vođa braniteljskog prosvjeda u Savskoj ulici te da ga je molio da ne govori nikome o sastanku.

Glogoški koji često kod razlike mišljenje sugovornike poziva na sistematske preglede i psiho-testove to je napravio i kod Milanovića. Jednostavno je prozvao premijera i njegove dužnosnike da se podvrgnu psihotestu i sistematskom pregledu.

"To govori čovjek koji nije bio u Domovinskom atu", rekao je Glogoški za Milanovića, no ipak priznajući da je sastanak bio, ali da je Milanović, a ne on, inzistirao da se o tome ne govori u javnosti.

Valja se sjetiti kako je ministar branitelja Predrag Fred Matić izjavio da su podaci o gotovo 25.000 kuna primanja koje je iznio za Glogoškog točni i vidljivi u Zakonu o pravima hrvatskih branitelja te da građani imaju pravo znati kolika su ona s obzirom da se financiraju iz proračuna.

Glogoški na kraju ipak priznao da prima oko 20 tisuća kuna


"Ukupna primanja iznosila su 24.816,02 kuna. To je jednostavno nepobitan podatak" rekao je ministar Matić prikazavši stavku po stavku na ploči koliko iznose primanja Glogoškog. Otkrio je kako Glogoški ima mirovinu 12 tisuća kuna, zatim invalidninu 3800 kn, poseban dodatak 1100 kn, te naknadu za tuđu njegu i pomoć oko 3800 kuna. Njegova supruga dobiva još četiri tisuće kuna mjesečno plus socijalno i mirovinsko.

Glogoški je najavio tužbu protiv ministra Matića jer se njegovi podaci o primanjima nisu smjeli
objaviti.

"Ja jesam javna osoba ali ne u tom pogledu da primam plaću kao javna osoba. Ja sam umirovljen, a volontiram kao predsjednik Udruge", rekao je Glogoški koji i dalje tvrdi da primanja nisu onakva kakvim im je prikazao Matić. Ona su bitno drugačija, tvrdio je Glogoški. 

Tjednima kasnije Glogoški će priznati da su ona oko 20 tisuća kuna.

Logika 66: Onaj tko prosvjednike šalje kući nije ni branitelj ni dragovoljac

Naravno svatko onaj koji poziva da se napusti Savska i ode kućama prozvan je neprijateljem uz osudu kako ne misli dobro hrvatskim braniteljima. Tako se na meti Đure Glogoškog našao i sada već bivši zamjenik Tomislava Karamarka u HDZ-u


"On ništa nije napravio za rješavanje problema branitelja", rekao je Glogoški, da bi Klemm dodao da se i Prgomet nalazi među onima koji "ne rade u interesu hrvatskih branitelja".

"Mislim da sam napravio najviše što sam mogao, a to je da sam sudjelovao u ratu kao dragovoljac - u ratu koji je, hvala Bogu, odavno završio", odgovorio im je Prgomet.

Lažne najave o deložacijama

Atmosfera straha vidljiva je i kroz dizanje tenzija te pripremu na događaje koji su najavljeni, no nikada se nisu dogodili.

"Dobili smo informaciju da bi policija noćas trebala ukloniti šator. Mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći da se to ne dogodi", rekao je Glogoški zadnjeg dana siječnja dodajući da "branitelji iz šatora u Savskoj poduzimaju mjere protiv prisilne deložacije".

Naravno deložacije nije bilo niti je ikada pojašnjeno od koga bi mogla doći takva očita dezinformacija.


 
Štoviše policija je više puta braneći se od javne kritike da ne poduzima ništa kod nelegalnog skupa ispred Ministarstva branitelja naglašavala da "tijekom održavanja ovog mirnog okupljanja odnosno javnog prosvjeda nisu zabilježeni slučajevi protupravnih ponašanja temeljem kojih bi nedvojbeno bili ispunjeni zakonski uvjeti za njegovo sprječavanje odnosno prekidanje primjenom policijskih ovlasti".

Štoviše policija nije htjela intervenirati ni kod pirotehničkog slavlja prilikom izborne pobjede Kolinde Grabar Kitarović tvrdeći da su osobe koje su to radile - nepoznate.

Glogoški najavio vlastitu likvidaciju


Glogoški je poznat i po drugim najavama koje nisu ostvarene. Tako je svojedobno najavio kako će dostaviti podatke o svom ratnom putu i ranjavanju. No to nikada nije napravio.

"Dokumente o ratnom putu nemam, to je sve u Ministarstvu obrane RH. Ja nisam nikad tražio od njih svoj ratni put. Vi ih tražite ako vas zanima", izjavio je Glogoški za Index.hr.

Glogoški će više puta u medijima dizati tenzije do usijanja pa je tako govoreći o onom što radi premijer i ministri najavio i vlastitu egzekuciju.

"Tim u kojem su predsjednik Vlade, Sabora i republike uključio se i ministar branitelja koji me osobno napada, govori o mojim primanjima, napada i moju obitelj, a jedino što još očekujem je moja likvidacija", rekao je Glogoški.

Zamjerali Grahovcu što će ga "takvog" vidjeti predsjednica

Policija je, valja reći, intervenirala kod dva antiprosvjeda, a zabilježeno je privođenje Marka Grahovca. Naime, prigodom posjete predsjednice Kolinde Grabar Kitarović prosvjednicima u Savskoj Grahovac je htio prosvjedovati protiv nezaposlenosti.

Šatordžije i njihovi simpatizeri pri tome su odigrali scenu kakvu smo mogli vidjeti kod Glembajevih  pa su tako Grahovcu zamjerili kako ga nije sram  "ako ga takvog vidi Kolinda".


Ostaje i pitanje tko zapravo stoji iza prosvjeda za kojeg šatordžije tvrde od prvog dana da je - spontan.

Klem priznao prvog dana: Logistički smo se pripremili

"Logistički smo se pripremili", rekao je već drugi dan predsjednik Udruge specijalne policije iz domovinskog rata Josip Klemm, dodajući da se sprema "dugotrajan prosvjed pred zgradom ministarstva". Već drugog dana pred u zgradu Savskoj ulici dovučena je mala kuhinja, peć na kruta goriva, zalihe drva i razglas i opremu za kampiranje.

Ne zna gdje živi i tko organizira prosvjed u kojem sudjeluje no zna za premijera

Uostalom valja naglasiti kako Klemm nije bio u stanju ispravno uplatiti 10 tisuća kuna za kampanju Kolinde Grabar Kitarović. Naime, Klemm je kao adresu stanovanja naveo "Antuna Bauera 29". Riječ je o istoj adresi na kojoj živi Grabar Kitarović. 

No s druge strane Klemm je spremno dijelio informacije kako iza antiprosvjeda zapravo stoji premijer Milanović.



"Na žalost ,oni koji su prije tri tjedna pozvali na antiprosvjed protiv branitelja, to su učinili po nečijem naređenju, odnosno po naređenju premijera Milanovića",rekao je Klemm sredinom veljače prilikom prvog antiprosvjeda.

Upravo zbog te izjave šatordžije su se pojavile ispred stana premijera Milanovića a za što su Klemm i Glogoški zaradili kaznene prijave.

Bujanec ekstremno šatorsko krilo HDZ-a

Mediji i društvene mreže imaju posebnu ulogu u prosvjedima. Jedan od njihovih eksponenata svakako je Velimir Bujanec.

Šatorsko krilo HDZ-a uz pomoć Bujanca počinje stvarati atmosferu iz ranih devedesetih, sijati mržnju i strah. U svrhu stvaranja agresivne nacionalističke atmosfere Bujanec u emisiju popularnu među najnižim hrvatskim slojevima i ekstremnom desnicom poziva zaboravljene nacionaliste, marginalce i ridikule, eksponirane HDZ-ovce i kao glavnog aduta - njihovog četničkog dvojnika Vojislava Šešelja.

S tom medijskom operacijom na vlast dovode Kolindu Grabar Kitarović, koja se Bujancu zahvaljuje pozivom na inauguraciju ali i posebnom plaketom.

Profašistički mediji i pozivi na linč

Na toj liniji je i profašističko dnevno te drugi opskurni portali poput nezavisnog ili slobode. Zbog fotografije nepoznate ženske osobe koja pozira s kokardom i noževima s maloljetnim osobama dok su u pozadini portreti ratnog zločinca Draže Mihailovića, Marijana Mirt angažirat će odvjetnika.

Naime, niz ekstremističkih portala te osoba s društvenih mreža objavilo je informaciju kako se na fotografiji nalazi upravo "organizatorica antibraniteljskih prosvjeda Marijana Mirt".  Sloboda je otišla i korak dalje pa su objavili ekskluzivnu ali i lažnu informaciju kako je Mirt dužna pola milijuna kuna poreza državi. Naravno i to se pokazalo kao lažna informacija.

Kasnije će dnevno promijeniti svoj izvorni članak o Mirt, a sloboda će izbrisati podatke o poreznom dugu za Mirt. Greška je bila očita "na prvu". Pogriješili su ime.

Prijetnje ubojstvom su česte

"Mlade i stare je strah u ovoj zemlji. Militantne prijetnje uniformiranih osoba straše građane, ali i druge branitelje", izjavio je i ratni vojni invalid Zoran Erceg koji se protivi nelegalnom prosvjedu šatordžija.



"Želim reći da ih se ne bojim. Kada mi prijete da će moje tijelo plivati Savom, da će mi se napiti krvi, ja nisam niti u ratu pokazivao strah pa neću ni sada. Jedino što tražim od branitelja je da formaliziraju taj skup. Kada to učinite, protestirajte do mile volje, ali ne na štetu institucija.Mene užasno smeta kada mediji to zovu protestom branitelja. To nije protest branitelja, to je protest jedne male grupe", zaključio je Erceg.

Koliko koštaju zahtjevi branitelja?

Posljednja bitka oko istine vodi se oko toga košta li dostojanstvo branitelja zapravo 20 milijardi kuna.

"Ispunjavanje svih braniteljskih prohtjeva stajalo bi 20 milijardi kuna godišnje", izračunao je ministar branitelja Predrag Matić, koji je na izvanrednoj konferenciji za novinare javnosti predstavio samo dio povlastica koje udruge i pojedinci iz braniteljskih redova žele uvrstiti u novi Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i njihovih obitelji. A njihove zahtjeve možete pročitati ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.