"Krvavi Uskrs": Prije 24 godine ubijen je Josip Jović, prva žrtva Domovinskog rata

Foto: Hina

24 GODINE prošle su od Krvavog Uskrsa, odnosno akcije Plitvice, u kojoj je poginuo prvi hrvatski redarstvenik Josip Jović. Tim povodom ispred spomen obilježja na Plitvicama održat će se komemoracija.

Na Uskrs 1991. postrojba za posebne namjene kretala se prema Plitvicama, a na cesti su ih dočekali balvani, barikade i pucnjava. Iako su hrvatski redarstvenici tog jutra uspostavili red, Hrvatska će ovaj dan pamtiti kao dan kad je pala prva žrtva Domovinskog rata. U akciji hrvatskih redarstvenika protiv srpskih terorista poginuo je 22-godišnji Josip Jović.

Jović je preminuo u helikopteru na putu do bolnice, a sedam pripadnika specijalne policije je ranjeno. Njemu u spomen, ali i u sjećanje na borbu za hrvatsku neovisnost i slobodu kod spomen obilježja Josipu Joviću na Plitvicama održat će se komemoracija. Vladu će predstavljati potpredsjednik i ministar policije Ranko Ostojić. Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović prošli je tjedan posmrtno odlikovala Josipa Jovića, Redom Nikole Šubića Zrinskog, za junački čin u ratu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.