Kulturocid u Puli: Jedna od najvećih svjetskih zbirki amfora propada u barakama koje prokišnjavaju!

JEDNA od najvećih zbirki amfora na svijetu, ona u pulskoj Kandlerovoj ulici, posljednjih se sedam godina nalazi u barakama čiji krov prokišnjava.

U Arheološkom muzeju Istre kažu kako bi bilo najbolje da se osiguraju uvjeti u kojima bi se amfore mogle izložiti na nalazištu.

Kako javlja HTV, amfore su otkrivene kada je tvrtka PZ ulaganja u vlasništvu Romana Bindera, poslovnog partnera generala Vladimira Zagorca, započela na spomenutoj lokaciji projekt izgradnje garaža. Binder je prestao financirati arheološka istraživanja, a skrbnik lokacije postao je pulski Upravni odjel za komunalni sustav i imovinu. Željko Pavletić iz tog odjela je rekao kako misli da će sljedeće godine uspjeti doći do nekih konačnih rješenja.

Grad Pula u idućoj je godini za amfore namijenio 500.000 kuna, ali čini se da se nesavjesnog investitora neće uspjeti riješiti bez sudskog procesa. Amfore su na istome mjestu pod zemljom provele čak 2 000 godina, a hoće li ovako izložene nepovoljnim vanjskim uvjetima uspjeti preživjeti rasplet još jedne hrvatske investitorske farse, zasad je neizvjesno.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.