Kutlu traže Interpol i Hrvatska, a Vrhovni sud ne dopušta suđenje u odsutnosti za kriminal u Slobodnoj

Foto: Arhiva

VRHOVNI SUD ukinuo je odluku izvanraspravnog vijeća Županijskog suda u Splitu kojim je dopušteno suđenje u odsutnosti prvom hrvatskom tajkunu Miroslavi Kutli za malverzacije u Slobodnoj Dalmaciji. Smatrali su, naime, da treba još uraditi par neophodnih stvari poput utvrđenja prebivališta i provjere državljanstva, prije no što se donese takva odluka?! 

Dok je mogao, Kutle je dolazio, ali nije bilo drugih...

Zvuči to nevjerojatno jer se dobro zna da Kutle ima dvojno državljanstvo i da su na snazi i hrvatska i Interpolova tjeralica pa se ne zna zbog čega inzistiranje na ovakvim formalnostima. Sukladno rješenju Vrhovnog suda, i izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Splitu je, ponovno odlučujući, odbilo suđenje u odsutnosti te predmet vratilo sutkinji Ivoni Rupić da obavi potrebno.

Inače, interesantno je da se prije par godina na suđenju u ovom predmetu, dok ga je još "dužio" sudac Vlado Živaljić, optuženik Kutle odazivao pozivima i dolazio u Split, ali zato nije bilo ostalih optuženika. I tako se to neko vrijeme "igralo", dok Kutle nije zbrisao u BiH zbog pravomoćne zatvorske presude za Gradski podrum. U međuvremenu, spis je došao u ruke sutkinje Rupić...

Ne samo da nema Kutle, trebat će tražiti izručenje optuženika iz Slovenije

Zanimljivo je možda da je Županijski sud u Splitu 2006. godine obustavio ovaj postupak, no Vrhovni sud je tri godine kasnije naložio suđenje. Tada su mislili da neće biti problema sa zastarom, no prošlo je pet godina, a suđenje se ni ne može organizirati jer ne samo da nema Kutle, niti mu se može suditi u odsutnosti, nego je veliki problem i sa statusom i raspoloživošću optuženika Tomislava Draguna, koji je zatražio i dobio politički azil u Sloveniji. Premda se trenutno nalazi u Hrvatskoj na služenju zatvorske kazne, sutkinja Rupić će ipak morati zatražiti od Slovenaca izručenje jer su ga u Hrvatsku pustili samo radi služenja kazne, ne i suđenja u Splitu.

Kutle i društvo u pet točaka optužnice

Optužnica u ovom predmetu sadrži pet točaka. Kutlu, predsjednika Uprave Globus Holdinga i Skupštine Slobodne Dalmacije Grafičko poduzeće terete za protuzakonitu kupnju dionica Slobodne Dalmacije i štetu od 21 milijun kuna. Druga točka odnosi se na otkup dionica Kaštelanske rivijere. Napravljena je šteta Hrvatskom fondu za privatizaciju i Slobodnoj Dalmaciji Zaštitnoj organizaciji kojoj nije vraćeno 20-ak milijuna kuna. Uz Kutlu, Draguna, vlasnika štedionice Dukat, preko koje je išla većina transakcija, optuženi su i predsjednik Uprave Slobodne Dalmacije Novine Ante Bušić, direktorica Rivijere Dubravka Vučković, Nikola Piasevolli, član Nadzornog odbora te Ivica Bočina, direktor Slobodne Dalmacije Štedno kreditne službe.

Bušić i Bočina optuženi su u trećoj točki zbog kredita izdanih bez potrebnih jamstava i osiguranja za razna Kutlina društva. Šteta se cijeni na 20-ak milijuna kuna.

Četvrta točka optužnice bavi se dionicama Slobodne Dalmacije. Završile su u Globus grupi. Iako su bile vrijedne 2,4 milijuna kuna, Globus ih nije platio, a upisali su se kao vlasnik 12,5 posto dionica. Fond za privatizaciju raskinuo je ugovor 1999. godine, ali ne prije no što je Kutle prodao dionice te tako oštetio Slobodnu Dalmaciju za još 2,4 milijuna kuna.

Točka pet bavi se prodajom Slobodne Dalmacije Zaštitne organizacije za 400 tisuća kuna tvrtki Bunčić promet, što do danas nije plaćeno.

Dvije točke optužnice spašene primjenom zakona o nezastarijevanju kaznenih djela

Sva djela počinjena su sredinom 90-ih pa je nužno bilo da Državno odvjetništvo koncem prošle godine optužnicu dopuni odredbom o nezastarijevanju kaznenih djela počinjenih tijekom pretvorbe i privatizacije, što je i učinjeno koncem prošle godine. Bila je to prva primjena novog zakona na splitskom području, no nažalost odnosi se na samo dvije od pet točaka optužnice. 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.