Labavi kabel Einsteinovu teoriju relativnosti održao na životu: Neutrini ipak nisu brži od svjetlosti

OTKRIĆE fizičara CERN-a da neutrino čestice putuju brže od svjetlosti - potencijalno priča stoljeća kada je u pitanju fizika - ipak će, čini se, doživjeti neslavan kraj.

Podsjetimo, prošlog su rujna fizičari u sklopu OPERA projekta testirali neutrino čestice, tako što su ih ispaljivali kroz 730 kilometara dug tunel između CERN instituta u Švicarskoj i Gran Sassoa u Italiji. Tada su zaključili da su neutrini na cilj došli brže nego svjetlost, što bi porušilo mnoge postulate na kojima se zasniva suvremena fizika.

Otkriće je uzburkalo znanstvene vode, a broj skeptika bio je puno veći od onih koji su zaista vjerovali da je eksperiment zaista točan. Danas se čini kako je većina ipak bila u pravu. Naime, otkriveno je kako je postojala greška u instrumentima koji su mjerili protok čestica.

Labavi kabel "spasio" Einsteina

Zapravo, CERN je otkrio čak dva moguća razloga zbog kojih bi raniji rezultati mogli biti krivi. Jedan je oscilator koji je utjecao na sinkronizacije GPS-a, zbog čega su brzine neutrine mogle biti precijenjene. Drugi, i još važniji, odnosi se na konektor optičkog kabela koji dovodi vanjski signal GPS-a u glavni sat Opere, a koji vjerojatno nije bio dobro spojen.

Nakon što su instrumenti popravljeni, izveden je novi eksperiment, javlja Science Insider,  u kojem su neutrini na cilj stigli 60 nanosekundi kasnije negoli u prijašnjim pokušajima, što znači da nisu brži od svjetlosti i da nije vrijeme za prepravljanje udžbenika iz fizike.

Naravno, ni znanstvenici s CERN-a nisu spremni tek tako se pomiriti s porazom, te su najavili kako nisu u potpunosti sigurni da su rezultati bili krivi i da će nastaviti s provjerama rezultata, a u svibnju i s pokusima. Drugim riječima, Einstienova teorija relativnosti i dalje će "ostati na snazi".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.