Lakrdija zvana hrvatsko pravosuđe: Vrhovni sud ukinuo presudu za aferu "Dubai"

VRHOVNI sud danas je ukinuo je presudu protiv trojice poreznika uhićenih u akciji "Dubai" i na ponovno suđenje vratio njihov slučaj, u kojem su u studenom 2009. godine prvi put primijenjene zakonske odredbe o proširenom oduzimanju imovine.

Podsjetimo, bivšem voditelju zagrebačke Porezne ispostave Centar Zdravku Markaču tom su presudom određene četiri godine zatvora, a uz iznos primljenog mita oduzete su mu i 3,5 milijuna kuna vrijedne nekretnine čije podrijetlo nije mogao dokazati. Drugooptuženi, bivši porezni inspektor Ranko Vukoja, jedini se pokajao i priznao primanje mita pa je osuđen na godinu i pol zatvora. Financijski inspektor Željko Sičaja osuđen je na šest mjeseci.

Na prvom je suđenju utvrđeno kako je Sičaja preko Vukoje od Markača tražio da pogoduje Denisu Dorčiću, vlasniku firmi Futura Media i High Definition Production, odnosno da ga ne prijavi za porezne nepravilnosti. Za to su spremili 50.000 eura mita. Iako su Markač i Sičaja nijekali primanje mita, sud im nije povjerovao.

Međutim, slučaj koji je 2009. godine presudio Ivan Turudić pao je na Vrhovnom sudu, i to zato što se tijekom suđenja nije saslušala Markačeva majka, a na nju je glasila većina oduzete imovine. Ta bi se nepravilnost ipak mogla relativno brzo anulirati. Naime, novo ročište na Županijskom sudu sazvano je već za svibanj, a jednom kad se ispita Markačeva majka, donijeti će se nova presuda, vjerojatno do ljeta.

Prema Zakonu o kaznenom postupku, koji je na snagu stupio nekoliko mjeseci prije izricanja ove presude, optuženi za koruptivna nedjela moraju dokazati podrijetlo svoje imovine. U suprotnom, imovina im se oduzima bez obzira na iznos mita koji su primili, a to se pravilo može primijeniti i na članove njihovih obitelji te ostale osobe povezane s optuženicima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.