Leko u BiH: Pelješki most je unutrašnje pitanje Hrvatske, spremni smo ratificirati sporazume o Neumu i luci Ploče

Foto: FaH/FENA

PREDSJEDNIK Hrvatskog sabora Josip Leko boravi u službenom posjetu Bosni i Hercegovini gdje se susreo s čelnicima Parlamentarne skupštine BiH, državnog Predsjedništva i Vijeća ministara. U razgovorima je konstatirano da dvije države imaju dosta otvorenih pitanja, ali da nijedno od njih nije nerješivo. Najviše otvorenih pitanja vezano je za trgovinu i granicu, a Leko kaže kako je Hrvatska spremna ratificirati sve potpisane ugovore te poštovati interese Bosne i Hercegovine kada je u pitanju izgradnja mosta na Pelješcu.

Iako su Hrvatska i Bosne i Hercegovina jedna drugoj najvažniji partneri i susjedi, parlamenti dviju zemlja do sada su slabo surađivali, konstatirano je na sastanku predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke s članovima kolegija Parlamentarne skupštine BiH. "No, odnedavno se i to promijenilo", kaže predsjedavajući Predstavničkom doma parlamenta BiH Denis Bećirović.

Zajednička je ocjena da je suradnja između naša dva zakonodavna organa na zavidnom nivou. Imali smo pauzu koja je trajala 5-6 godina u kojima nije bilo susreta između Sabora Republike Hrvatske i Parlamentarne skupštine BiH, a to smo sada prekinuli pa smo čak i dogovorili da najmanje jednom godišnje u budućnosti održavamo stalne kontakte na kojima bi razgovarali o konkretnim pitanjima", rekao je Bećirović.

"A konkretnih i otvorenih pitanja je mnogo, no nijedno nije nerješivo, čak i u uvjetima kad dvije strane rješenja vide potpuno različito", kaže Josip Leko i dodaje: "O svim pitanjima vezanima za granicu rekli smo da Hrvatska i BiH vrlo dobro funkcioniraju na privremenom režimu i da nema nikakvih incidenata. Što se tiče Hrvatske, sve potpisane ugovore Hrvatska je spremna ratificirati, pa i one vezane za Luku Ploče i prolazak za Neum. Hrvatska, moram reći to otvoreno, smatra da je pelješki most unutrašnje pitanje Hrvatske i da njegovom izgradnje neće, nisu, niti će biti dovedeni u pitanje interesi Bosne i Hercegovine".

Čelnici bosansko-hercegovačkog i hrvatskog parlamenta složili su se da treba učiniti sve i na smanjenju debalansa u trgovinskoj razmjeni koji je desetljećima na štetu BiH. No, to je više zadatak za dvije vlade. "Trebamo učiniti i mi dodatne napore da naši izvrši organi vlasti dvije države potpišu što prije neke važne ugovore koji će dodatno poboljšati odnose između dvije prijateljske države. Riječ je prije svega o ugovoru o imovinsko-pravnim odnosima, kao i o sporazumu o privremenom zapošljavanju radnika iz Bosne i Hercegovine u Hrvatskoj", istaknuo je Bećirović.

Josip Leko podržao je strateške ciljeve Bosne i Hercegovine, odnosno pridruživanje Europskoj uniji i NATO-u. "Hrvatski sabor ima značajna iskustva oko tih procesa i ne samo da smo voljni prenijeti sva ta iskustva, znanja i sposobnosti, nego ih nudimo onoliko koliko ih Bosna i Hercegovina traži", rekao je Leko.

Leko se susreo i s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem, članom Predsjedništva Nebojšom Radmanovićem te predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.