Leteći cirkus Linićevih inspektora sletio u Omiš: "Inspektorica je samo trebala pogledati u blagajnu i vidjeti da su svi računi otkucani, ali nije htjela"

Ilustracija: Nikša Stipaničev/Cropix

LINIĆEVI inspektori nastavljaju haračiti u revijalnom, bezobzirnom tonu po jadranskoj obali. Posljednja priča dolazi iz Omiša.


Radi se o ugostiteljskom objektu Bunga Bunga na plaži u tome gradu koji je jučer naprasno i na granici ekscesa zatvoren na pet dana, a vlasniku Mariju Marušiću naplaćena je kazna od čak 20 tisuća kuna. Razlog: više fiskalnih računa nije poslano u centralu u Zagreb.

"To su maloumni mozgovi! Inspektorica je samo trebala pogledati u blagajnu i vidjeti da su svi računi otkucani, ali nije htjela"

"To nije bila inspekcija, nego maloumni mozgovi", kaže očajni Marušić za Index. Tvrdi da su svi računi poslani u Zagreb, ali neki očito nisu stigli zbog internetske veze. "Bio mi je jučer i čovjek koji mi je postavio čitav sustav i kaže da je sve poslano. Kada sam rekao inspektorici da provjeri u blagajnu i uvjeri se da imam sve račune, nije htjela. Možete li vi to zamisliti? Trebala je samo pogledati u blagajnu i vidjela bi da imam sve račune i da su fiskalizirani. Da mi je našla višak u blagajni, razumio bih. Ali ne, svaki obračun štima i sve čuvam upravo zbog inspekcija koje zatvaraju van svake pameti", rekao je.


Inspektorica nije došla sama, već se na terasi, na plaži, pojavila u pratnji interventnih policajaca. Prvi put se pojavila 15. srpnja, a drugi put je došla zatvoriti lokal jučer, 25. srpnja. "Ja sam zvao krim-policiju prije nego što je došla i rekao da mi inspektorica dolazi zatvorili lokal iz čista mira. To ih nije zanimalo, ali su došli u njenoj pratnji, štitili su kriminalku koja mi je bez razloga zatvorila lokal", rekao je.

"Inspektoricu prijavljujem za zloporabu položaja i ovlasti"

Marušić je rekao da prijavljuje spomenutu inspektoricu za zloporabu položaja i ovlasti. "To je čista zloporaba ovlasti. Uzet ću odvjetnika i dat ću je na sud. Kod mene je terasa puna, bude i po 200 ljudi, svira narodna muzika i netko je ljubomoran", kaže Marušić koji će zbog zatvaranja tijekom vikenda u samoj špici sezone bilježiti gubitak.

Bijesan je i na ministra financija Slavka Linića. "Kakav je to ministar, samo nam zlo želi. On kaže: 'Jedne treba zatvoriti da bi drugi bolje radili'. Pa to samo luđak može! Njima nije cilj uvesti red, nego nam nanijeti štetu, da je suprotno, inspektorica bi mi pogledala u blagajnu i vidjela da je sve u redu, a inspektori ne bi bježali iz slastičarnice sa sladoledima", rekao je.

U Pravilniku o fiskalizaciji u prometu gotovinom piše da se, kada obveznik dobije ispravnu poruku odgovora od CIS-a koja sadrži JIR može smatrati da je račun prijavljen Poreznoj upravi. Poruke koje nisu dobile JIR treba dostaviti naknadno u periodu manjeg opterećenja, uzimajući u obzir zakonom propisan rok od 48 sati za dostavu računa. Radi li se u ovom slučaju o neznanju ugostitelja ili poreznoj inspektorici koja je gledala račune unutar posljednjih 48 sati - ne znamo. Međutim, znamo da su upadi i zatvaranja lokala s interventnom policijom na plaži usred sezone sve samo ne dobra turistička reklama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.