Liječnica obiteljske: Neki kolege loše rade, a klikanje je samo šminkeraj i predstava HZZO-a

Ilustracija: Shutterstock

LIJEČNICI okupljeni u Koordinaciji hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) traže ispriku od HDZ-ovog predsjednika Odbora za zdravstvo dr. Ante Ćorušića jer ih je uvrijedio izjavom da sumnja u kvalitetu rada obiteljskih liječnika.


"Vi ne možete znati je li stvarno ono što je elektronički klikano i učinjeno i kakva je kvaliteta te usluge“, izjavio je Čorušić, a u KoHOMU smatraju kako je time očito aludirao na falsificiranje usluga liječnika obiteljske medicine.

Predsjednica KoHOM-a dr. Ines Balint izjavila je nakon toga kako su izrečene riječi uvredljive za obiteljske liječnike i nedolične za javni govor.

"Zahtijevamo da se zbog neprimjerene izjave i iznijetih neistinitih tvrdnji javno ispričate, te da se u očitoj predizbornoj kampanji ne služite neistinama, paušalnim ocjenjivanjem i degradiranjem rada obiteljskih liječnika radi postizanja političkih bodova", poručila je Balint svom kolegi Ćorušiću.

Balint pozvala Ćorušića da posjeti sve krajeve Hrvatske zimi i vidi kako rade


Istaknula je kako je posebno neprihvatljivo kad te riječi izgovori "kolega, također liječnik, suprug obiteljske liječnice, jer time dovodi u pitanje vjerodostojnost i opstojnost sustava kojeg i sam predstavlja".

Balint je također pozvala Ćorušića da provede nekoliko dana radeći u ordinacijama obiteljske medicine na Mljetu, Pelješcu, Gorskom Kotaru, Slavoniji ili Lici u zimskom razdoblju, te da kako kaže, konačno upozna što i kako rade obiteljski liječnici u Hrvatskoj.

S druge strane dugogodišnja liječnica obiteljske medicine, a koja je željela ostati anonimna, za Index je rekla kako je Ćorušić s jedne strane u pravu te da tom izjavom nije uvrijedio liječnike već HZZO koji kaže, nema nikakvu kontrolu kvalitete rada nad liječnicima.

"HZZO-u bi bilo bolje da kontrolira kvalitetu rada liječnika a ne kvantitetu"

"Ono klikanje kojim se HZZO-u pokazuje koliko smo pregleda obavili je samo šminkeraj. Bolje bi bilo da napokon krenu kontrolirati kvalitetu pružanja primarne zdravstvene zaštite, a ne gledati samo na kvantitetu. To klikanje je samo želja da se javnosti pokaže da projekt HZZO-a i Ministarstva zdravlja dobro funkcionira jer se obavilo puno pregleda, a ne kontroliraju kakvi su ti pregledi.

U Zagrebu liječnici u obiteljskoj u većini slučajeva samo šalju dalje na preglede u bolnicu dok liječnici na obali i unutrašnjosti daju sve od sebe da sami riješe zdravstveni problem pacijenta i time dodatno ne opterećuju sekundarnu zdravstvenu zaštitu", rekla nam je liječnica.

Naglasila je kako na žalost još nije dostignuta željena kvaliteta rada većine obiteljskih liječnika, a to je kaže, zadatak HZZO-a koji treba kontrolirati kvalitetu rada, a ne količinu.

"Nije važno koliko se pregleda obavi, nego kako. Ja tako rješavam sve tlakove i dijabetese sama i onda sam crna ovca, a ostali šalju internistima, a u HZZO-u se to apsolutno ne gleda.

Onaj tko je do sad samostalno rješavao neke od zdravstvenih problema to i dalje radi, a ostali šalju pacijente samo u bolnice. Nema kvalitetnog pomaka da ljude koji su opterećivali sekundarnu zdravstvenu zaštitu to promijene i počnu se sami brinuti o pacijentu. I tu je zadatak HZZO-a da stimulira kvalitetan rad svih liječnika pa da se rasterete bolnice", rekla nam je liječnica.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.