Liječnici u Britaniji i dalje potajno nude usluge ženskog obrezivanja

ISTRAŽITELJI iz Sunday Timesa ustanovili su kako je gotovo 100.000 žena u Velikoj Britaniji dosad podvrgnuto ženskom obrezivanju, odnosno sakaćenju genitalija.

Ova procedura, inače vrlo raširena u Africi, u Britaniji je ilegalna, ali to ne sprječava mnoge liječnike da potajno klijentima nude te zahvate i da ih obavljaju i na djevojčicama mlađim od deset godina. Ova procedura uključuje kirurško odstranjivanje vanjskih genitalija, a u nekim slučajevima čak i zašivanje vaginalnog otvora.

Novinari Sunday Timesa potajno su snimali doktora, zubara i praktikanta alternativne medicine kako pristaju na obavljanje ovog zahvata. Liječnici su kasnije, naravno, negirali da su učinili išta krivo.

U Britaniji sakaćenje ženskih genitalija sa sobom nosi zatvorsku kaznu od 14 godina zatvora, a protuzakonito je i ugovarati ovaj zahvat. Istražitelji su utvrdili kako je svake godine preko 22.000 djevojaka u Britaniji izloženo riziku da budu žrtvama ovog opasnog zahvata. Međutim, nitko nikad nije osuđen zbog ovog prijestupa. Pritom su samo dva doktora zbog toga izbačena iz liječničke komore.

Humanitarna organizacija Forward, koja vodi kampanju protiv ženskog obrezivanja tvrdi kako je ta činjenica apsurdna, jer je, prema njihovoj procjeni, dosad u Britaniji tom zahvatom podvrgnuto oko 100.000 žena. Manekenka Waris Dirie, koja je i sama kao djevojčica bila podvrgnuta obrezivanju, jedna je od najagilnijih aktivistica na polju borbe protiv sakaćenja ženskih genitalija.

"Ako je bijela djevojčica slučajno zlostavljana, policija odmah dolijeće u pomoć. Ukoliko se crna djevojčica sakati, nikoga nije briga. To ja zovem rasizmom", kazala je Dirie.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.