Linić spašava Ježića prodajom Dina Petrokemije ukrajinskoj firmi s mafijaškim vezama?!

PRAVA drama nastala je u državnom vrhu zbog Diokija i Dine! Oko sudbine bivših tvrtki Roberta Ježića razišli su se Radimir Čačić i Slavko Linić. Čačić je Vladi predložio stečaj Diokija, dok je Linić izrazito protiv stečaja. Linić smatra da Čačić ima dvostruka mjerila kod određivanja stečaja; jedan za Ingru i građevinski lobi, a drugi za petrokemiju.

Kao što je poznato Čačić je Ingru uspješno izvukao iz stečaja posredujući u dogovoru o preuzimanju sa slavonskobrodskim Đurom Đakovićem. Linić to isto želi učiniti s Dinom, i pronašao je kupca. No, o švicarskoj kompaniji United Energy Commodities koja treba spasiti posrnulu omišaljsku petrokemiju i radna mjesta 350 zaposlenih, u Vladi RH još uvijek ne znaju gotovo ništa.

Index doznaje da ih je u Hrvatsku doveo kontroverzni Robert Ježić, bivši vlasnik Dina Petrokemije, koji je tvrtku i doveo do stečaja. Neslužbenu potporu te informacije dobili smo u Vladi, ali i u samom Diokiju.

Upravo na Ježićevu preporuku je predstavnike UEC-a primio i ministar financija Slavko Linić. Da bi pokazali svoju ozbiljnost, predstavnici švicarske tvrtke donijeli su i polog od pet milijuna eura u gotovini, čime bi se isplatile zaostale plaće radnicima, a obećali još 15 milijuna eura ulaganja u obrtni kapital. Od Vlade su zatražili da provede reprogram dugova javnih tvrtki prema Dini i da im pomogne u pregovoru s bankama vjerovnicima (Hypo, Zaba).

Umjesto kreditne garancije koja muči nelikvidne domaće investitore, UEC nudi gotovinu!

UEC je misterij za sve osim za Roberta Ježića. U Vladi o njoj ne znaju ništa, podaci o toj navodno supersolventnoj kompaniji ne mogu se pronaći na internetu, gdje je jednom postojala web stranica s osnovnim podacima, ali je odavno ugašena. Registrirana je u Ženevi, gdje je svoja fantomska poduzeća osnivao i Robert Ježić koji je preko računa u Švicarskoj isplaćivao i Sanadera. Na kraju, umjesto kreditne garancije koja muči nelikvidne domaće investitore, UEC nudi gotovinu!

Posebno je problematično što je posrednik između ministra financija Slavka Linića i rusko-ukrajinskih fondova kompromitirani Robert Ježić. Znači li to da Slavko Linić spašava svog prijatelja Ježića od bankrota prodajom Dine inozemnoj tvrtki koja je potpuno anonimna?

Naime, ukoliko bi se nad Dinom proveo stečaj, Ježić bio bio tek u trećem ili četvrtom vjerovničkom redu, nakon zaposlenika tvrtke, države i banaka... No, s novim kupcima situacija se bitno mijenja.

Famozni investitori iz Švicarske zapravo zainteresirani da kupovinom zemljišta na Krku onemoguće gradnju LNG terminala i Hrvatskoj uskrate alternativni izvor energije?

Index doznaje da su, osim za kupovinu omišaljske Petrokemije, rusko-ukrajinski investitori zainteresirani i za kupovinu Diokijevog zemljišta na Krku predviđenog za gradnju LNG terminala na koje hipoteku u cijelosti ima Hypo banka, a koja vrijednost nekretnine procjenjuje na oko 60 milijuna eura.

Budući da se ruski i ukrajinski investitori uglavnom bave trgovinom ruskim plinom, dok im je LNG plin konkurencija na tržištu, postavlja se pitanje jesu li famozni investitori iz Švicarske zapravo zainteresirani da kupovinom zemljišta na Krku onemoguće gradnju LNG terminala i Hrvatskoj uskrate alternativni izvor energije?

Za gradnju LNG-a, nakon propasti austrijsko-njemačkog konzorcija, zainteresirano je još nekoliko ozbiljnih ponuđača, a među njima je i američki gigant General Electric.

Prvi potpredsjednik Vlade Čačić intervenirao je u proces restrukturiranja Diokija zahtjevom da zemljište na Krku otkupi Hrvatska elektroprivreda. No, HEP trenutno nema likvidnih sredstava, a Hypo banku, koja ima zabilježbu nad nekretninom, zanimaju isključivo solventni ponuđači.

United Energy Systems of Ukraine - tvrtka poznata po nizu korupcijskih skandala

Iako se, za sada, stvarni vlasnici UEC-a ne žele predstaviti hrvatskoj javnosti, vrlo je vjerojatno riječ o gotovo istoimenoj tvrtki iz Ukrajine - United Energy Systems of Ukraine sa sjedištem u Dnjepropetrovskoj oblasti. Ta je tvrtka, inače najveći dobavljač ruskog plina u Ukrajini, poznata po nizu korupcijskih skandala od kojih je najveći rezultirao optužnicom za pranje novca i korupciju u SAD-u. Američko je pravosuđe njome zahvatilo i bivšeg ukrajinskog premijera Pavla Lazarenka.

Prema tada objavljenim informacijama, tvrtka UES poslužila je kao paravan za međunarodne operacije pranja novca iza kojih su stajali private equity fondovi u vlasništvu kriminalnih kartela od kojih jedan pripada Semjonu Mogiljeviču zvanom "šef šefova ruske mafije", inače Židovu rođenom u Ukrajini.

Mogiljevič je osoba za kojom su SAD i niz Europskih država raspisali crvenu Interpolovu tjeralicu, a posjedovao je i hrvatsku putovnicu koju mu je početkom 90-ih dodijelila HDZ-ova vlada "zbog zasluga u naoružavanju RH tijekom Domovinskog rata".

Prema posljednjim informacijama, Vlada RH nadležnim je službama ipak naložila provjeru tvrtke UEC, nakon što je to učinio i Ured predsjednika države.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.